Antiekhandelaar uit Gasselte krijgt mogelijk 15.000 euro boete voor handel in ivoor

Een antiekzaak in Gasselte hangt een boete van vijftienduizend euro boven het hoofd, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat het bedrijf gehandeld zou hebben in ivoren schaakspellen en beeldjes.

De eigenaar is daarnaast zijn bijzondere collectie, die hij zelf schat op een waarde van 41.000 euro, kwijt. Donderdag diende de rechtszitting in Zwolle.

In december 2016 stonden controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de stoep van de antiekwinkel die is gevestigd in een pittoreske boerderij. Ze hadden op Marktplaats en de website ontdekt dat de zaak handelde in producten die afkomstig waren van de bedreigde olifanten.

Handel mag als ivoor van voor 1947 is

Volgens de geldende regels mag dat alleen als je kunt aantonen dat de producten van voor 1947 stammen. ,,Om stroperij van bedreigde olifanten tegen te gaan’’, legt de officier van justitie uit.

Het echtpaar van de antiekzaak was zich van geen kwaad bewust. ,,Ik ben twintig jaar geleden uit liefhebberij met de verzamelen van schaakspellen begonnen’’, zegt de man over de ivoren schaakspellen.

,,We zijn tegen jacht op olifanten’’

,,We konden zes jaar geleden deze antiekzaak overnemen, en zo zijn de spellen in de winkel beland.’’ Hij weet zeker dat het antieke stukken waren, van voor 1947 dus, maar had niet benodigde papieren om dat aan te tonen. Zoals bijvoorbeeld een certificaat, een taxatierapport, een invoervergunning of de verklaring van een veilingmeester die er verstand van heeft en kan bepalen of de schaakstukken echt oud zijn.

De man had zich niet gerealiseerd dat hij de in 2016 geldende Flora-en Faunawet overtrad door de schaakspellen in zijn toko zonder documenten te koop aan te bieden. ,,We zijn ook tegen de olifantenjacht, we hebben geen opgezette dieren en ook geen dingen van bont’’, voegde zijn vrouw er nog aan toe. ,,Ik heb er gewoon niet zo over nagedacht, we waren bezig met de opbouw van onze zaak’’, stelt de man.

Handel in ivoren stukken geen hardloper

Van vier stukken van de 46 in beslag genomen stukken heeft de warenautoriteit niet kunnen vaststellen of ze wel van ivoor waren. Vanuit zijn kennis kon de verdachte beamen dat dit wel zo is. Dat ontlokte de voorzitter van de rechtbank de opmerking: ,,U komt over als iemand die niets te verbergen heeft.’’

Overigens waren de schaakspellen geen booming business: het is een heel specialistisch item waar amper belangstelling voor bestaat. Intussen heeft het echtpaar achter de firma veel last van de stress rondom de rechtszaak: ,,Het voelt zo onrechtvaardig en het duurt zo lang’’, zei de vrouw.

‘Handelaren niet professioneel’

Het Openbaar Ministerie liet weten dat dat de eigenaars van de antiekzaak zich als professionals had moeten verdiepen in de regelgeving. En herhaalde meermalen hoeveel olifanten worden gedood uit uitsluitend winstoogmerk – in Afrika bijvoorbeeld 20.000 in het jaar 2015. Vandaar dat ze de geëiste straf passend vindt.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.