Apotheekstrijd barst los tussen Annen en Zuidlaren

Tussen Huisartsen Annen en apotheek Zuidlaren is een ware strijd losgebarsten, die draait om de zogenoemde apotheekkwestie.

Nu de apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Annen moet stoppen met het verstrekken van medicijnen, lijkt de apotheek in het buurdorp hier op in te spelen met een brief aan de inwoners van Annen. Daarin biedt de Zuidlaarder apotheek haar diensten aan en kondigt aan in Annen een openbare apotheek te willen vestigen.

Merkwaardig

Hannie Jippes - woordvoerder van Huisartsen Annen - noemt deze brief op z’n zachtst gezegd merkwaardig. „De apotheek in Zuidlaren heeft hiermee duidelijk een commercieel belang voor ogen”, aldus Jippes.

De huisartsenpraktijk in Annen raakte onlangs haar apothekersvergunning kwijt, toen de huisartsenpraktijk werd overgenomen door een andere huisarts. Patiënten in Annen werden daarom naar apotheken in de omgeving verwezen.

Grootegast

De praktijk in Annen heeft zelf al een oplossing gevonden om in het dorp medicijnen te kunnen blijven verstrekken: samenwerking met Artsenapotheek Grootegast. Wie daarvan gebruikt maakt, krijgt de medicijnen wel een dagje later dan normaal. Op deze manier blijft ook de werkgelegenheid voor de apotheekmedewerkers in Annen behouden.

„Dit systeem werkt goed en biedt voordelen voor alle partijen”, aldus Jippes. „Dus waarom doet apotheek Zuidlaren dit voorstel nu? Dat is merkwaardig. Zeker als je weet dat de vergunning niet verlengd is, omdat Zuidlaren bezwaar aantekende. Ook hebben de apothekers in Zuidlaren een eerdere uitnodiging voor een gesprek afgewezen. Het voorstel dat ze in deze brief doen, hadden ze veel eerder kunnen doen en is bovendien financieel niet haalbaar. Dat kun je simpel uitrekenen.”

Keuze

Noor de Jonge, apotheker in Zuidlaren, zegt noch bezwaar te hebben gemaakt tegen de verlenging van de vergunning, noch akkoord te hebben gegeven. „Op grond van de wet is er geen vergunning verstrekt.” Over concrete stappen wat betreft een vestiging in Annen wil de apotheker geen uitspraken doen. Ze laat weten dat collega Anand Rambharos meer kan vertellen over een nieuwe vestiging, maar hij is op vakantie. De Jonge zegt verder dat ze in de brief enkel duidelijk hebben willen maken dat mensen een keuze hebben.

Jippes benadrukt ten slotte - om verwarring te voorkomen - dat de apotheek in de huisartsenpraktijk blijft, nu en in de toekomst. De afspraak met Grootegast blijft van kracht, totdat de huisartsen hun eigen vergunning terugkrijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.