Apotheker ontwikkelt test chemo

De Emmer ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren heeft een test ontwikkeld om te voorkomen dat kankerpatiënten veel last krijgen van bijwerkingen van chemotherapie.

De test bestaat uit een drankje met de stof uracil dat kankerpatiënten moeten opdrinken, waarna een bloedtest kort erna kan aantonen of ze veel bijwerkingen gaan ondervinden van een veel gebruikte vorm van chemotherapie. Het gaat om het middel 5-flurouracil, ook bekend als 5-FU, dat jaarlijks bij twaalf- tot dertienduizend patiënten met allerlei vormen van kanker wordt toegediend. Een tot drie op de tien patiënten krijgt last van zeer ernstige bijwerkingen van dit chemomiddel, variërend van hevige diarree tot mogelijk zelfs overlijden.

Van Staveren is ziekenhuisapotheker bij de Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Hij is aan de universiteit van Leiden gepromoveerd op onderzoek naar het middel.

Uit eerder onderzoek bleek dat de bijwerkingen van 5_FU deels worden veroorzaakt door een verminderde werking van een lichaamseigen eiwit (DPD). Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij de afbraak vanhet chemomiddel. Door de verminderde eiwitactiviteit is het lichaam niet in staat om 5-fluorouracil snel genoeg af te breken.

Met het drankje dat Van Staveren heeft ontwikkeld, is vast te stellen of er bij de patiënt sprake is van een minder goede werking van het eiwit. Is er sprake van een lage DPD-activiteit, dan wordt een lagere dosis chemotherapie geadviseerd.

Er zijn wel andere onderzoeken om de bijwerkingen te voorspellen maar die zijn minder betrouwbaar. ,,De uraciltest is zeer gevoelig en dat leidt tot goede testresultaten’’, zegt de ziekenhuisapotheker. De uraciltest is bovendien geschikt voor alle tumortypen en alle -stadia, dus ook als kanker is uitgezaaid. Daarnaast is de test volgens hem veilig, goed uitvoerbaar en goedkoop.

De test wordt inmiddels gebruikt in de ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen. Er zijn gesprekken gaande om hem ook in Stadskanaal toe te passen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.