Applaus voor Willem van Dalen bij veiling van ‘zijn’ Alpine in Parijs

Oud-coureur Willem van Dalen (68) uit Westerbork was er bij in Parijs toen ‘zijn’ Alpine werd geveild. ,,Het was onvergetelijk”, blikt hij terug.

Meneer Van Dalen, u heeft begin jaren tachtig geraced in de Alpine 110 die nu, na restauratie door de laatste eigenaar, onder de hamer is gegaan. Hoe was het om daar bij te zijn?

,,Het viel nog niet mee om er op tijd te zijn. Ik ben met de eigen auto naar Parijs gereden, samen met mijn kleinzoon Roy (die, gecoached door opa, racet in de PTC-competitie, red.). De laatste twintig kilometer was een drama. Het verkeer op de snelweg was compleet vastgelopen door de sneeuw. Maar goed, we waren toch op tijd bij de veiling: in hartje Parijs, een meter of 500 van de Eiffeltoren. Ik had vanuit Westerbork mijn komst aangekondigd en we werden echt met open armen ontvangen, fantastisch. Het mooist vond ik dat, toen de Alpine aan de beurt was om te worden verkocht, mijn naam werd genoemd. Ik kreeg meteen van iedereen die er was, ik denk wel een man of honderd, applaus. Onvergetelijk.”

De auto was getaxeerd op 140.000 tot 180.000 euro. Hoeveel heeft hij uiteindelijk opgebracht?

,,Hij is verkocht voor 130.000. Dat is dus een beetje tegengevallen.”

Wie is de nieuwe eigenaar?

,,Dat weet ik niet. Ik dacht zelf dat een Duitser het laatste bod uitbracht, maar volgens Roy was dat een Fransman. En weer iemand anders zei me dat het een Italiaan was. Maar dat hoor ik vast nog wel: ik heb een briefje in de auto achtergelaten met het verzoek aan de nieuwe eigenaar even contact met me op te nemen.”

Hoe was het voor u om de auto na al die jaren terug te zien?

,,Een kippenvelmoment. Roy en ik mochten er allebei ook even in zitten. Die jongen is 17 en heeft natuurlijk al zo veel verhalen over de Alpine gehoord, nu zag hij de auto voor het eerst in het echt. Ik liep ook nog een aantal oude bekenden uit mijn racetijd tegen het lijf.”

Jullie zijn na afloop natuurlijk Parijs in geweest.

,,Nee, ik ben meteen terug naar Drenthe gereden. Het was inmiddels half elf ‘s avonds. Roy heeft achterin de auto liggen slapen. Ter hoogte van Amersfoort werd ik moe en heeft hij het overgenomen. We waren vier uur ‘s ochtends in Westerbork.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.