Arbeidsinspectie vraagt om opheldering over vastgelopen achtbaan

De Arbeidsinspectie wil ‘tekst en uitleg’ over het incident afgelopen weekend met de achtbaan in attractiepark Duinen Zathe in Appelscha.

Het filmpje van het aanduwen van de achtbaan is niet onopgemerkt gebleven bij de Inspectie SZW, laat woordvoerder Paul van der Burg weten. Voor de Arbeidsinspectie geven de beelden aanleiding om bij Duinen Zathe om ,,tekst en uitleg’’ te vragen, zegt hij.

Wielen

Nieuwe wielen en lagers onder de karretjes van de London City Coaster in Appelschaster attractiepark Duinen Zathe zijn waarschijnlijk de oorzaak van het stilvallen ervan, zegt parkeigenaar Herman Jasper, nadat zondag tot twee keer toe een wagentje op de achtbaan tot stilstand kwam. Op een filmpje op sociale media is te zien hoe een medewerker in de constructie klimt om het vehikel weer in gang te brengen.

Deze medewerker was daarbij niet gezekerd, erkent Jasper. ,,Hij kon nu binnen een minuut of twee het probleem oplossen. Anders had het misschien wel een half uur geduurd, met alle mogelijke paniek van dien.’’ Niettemin zal Duinen Zathe haar personeel niet nog eens ongezekerd in de achtbaan laten klimmen, mocht er nog eens een karretje stilvallen, zegt Jasper. ,,Wij hebben dit geëvalueerd en doen dit voortaan anders.’’

Geen gevaar

Hij benadrukt dat zowel de bezoekers in de attractie als de medewerker geen moment in gevaar zijn geweest. Op het moment dat het karretje te veel vaart minderde, reageerde de automatische beveiliging adequaat en sloeg de attractie op de rem. Zonder handmatige hulp zou het daardoor niet niet alsnog in beweging zijn gekomen, vertelt Jasper.

De London City Coaster is dit jaar nieuw in Duinen Zathe. Toen het Appelschaster park de attractie kocht zat er volgens Jasper veel speling op de wielen en de lagers. Om de achtbaan stiller en soepeler te laten lopen zijn deze onderdelen voor de opening van het seizoen vernieuwd.

Draaiuren

Het nieuwe materiaal zorgt echter voor meer wrijving, zo blijkt nu. Volgens parkeigenaar Herman Jasper lost zich dit vanzelf op, zodra de achtbaan meer en meer draaiuren maakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.