Archieven Drentsche en Asser Courant op internet

Oude jaargangen van de Provinciale Drentsche en Asser Courant (PDAC) zijn sinds deze week via internet te lezen. Het gaat om de jaren 1870-1950.

Ze zijn toegevoegd aan het digitale krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek, Delpher.nl. Deze week zijn daar drie miljoen krantenpagina’s aan toegevoegd van zo’n zeventig regionale titels en twee landelijke kranten.

Voor geïnteresseerden in de Drentse geschiedenis is de toevoeging van de PDAC groot nieuws, omdat dat dagblad - een van de voorgangers van Dagblad van het Noorden - lange tijd de belangrijkste nieuwsbron in Drenthe was. De oorsprong ligt bij een initiatief van het provinciaal bestuur in 1823.

Een klein deel van de PDAC was al wel via Delpher te raadplegen, maar verder was een gang naar het Drents Archief in Assen nodig om het krantenarchief te raadsplegen.

Jaargangen na 1950 volgen

Voor de meeste jaargangen van 1823 tot 1950 kan iedereen nu online terecht bij Delpher. De periode daarna tot 2002 komt binnenkort beschikbaar in de digilounge van het Drents Archief. Alle jaargangen van die krant zijn daar bovendien op microfiche op te vragen.

Bij de jongste toevoeging op Delpher zit ook het krantenarchief van Het Veenkoloniaal Museum in Veendam met onder meer dagblad De Noord-Ooster.

Via de website dekrantvantoen.nl van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant zijn al langer oude jaargangen te doorzoeken van die beide titels, evenals van het Nieuwsblad van het Noorden en een reeks huis-aan-huisbladen.

Het digitaal doorzoeken van de Provinciale Drentsche en Asser Courant maakt het een stuk gemakkelijker om historisch materiaal te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.