Arend en Aaltje zijn ruim 80 jaar getrouwd en daarmee de langstgetrouwden van het land: ‘We hebben elkaar lief, hè?”

De familie Noordhuis had het zelf pas op het laatste moment in de gaten: vanaf vandaag, 6 november, zijn Arend (102) en Aaltje (100) Noordhuis uit Ruinen het langst getrouwde echtpaar van ons land. ,,Hij had een mooie bos haar, mooie krullen.” DvhN bracht het stel een bloemetje.

Maandag werd dochter Roelie Kuik erop geattendeerd door de collega’s van RTV Drenthe. Zelf dachten ze dat het pas zaterdag feest was. Maar Roelie’s man Henk rekende het na en constateerde dat het klopt: Arend en Aaltje zijn dinsdag 80 jaar en 288 dagen getrouwd. En dat is precies één dag langer dan het vorige huwelijksrecord.

Gien drokte

Een drukte zoals afgelopen januari, toen het echtpaar het eiken huwelijksjubileum vierde, is het vandaag niet. De burgemeester is er ook niet bij, de gemeente liet wel een bloemetje bezorgen. Roelie belde de ambtenaren zelf op om het heuglijke feit over te brengen. Op het gemeentehuis in Zuidwolde weten ze alleen dat het huwelijk vandaag inderdaad 80 jaar en 288 dagen duurt. Of het daarmee het langste huwelijk van ons land is? Dat durven ze niet met zekerheid te zeggen.

Arend en Aaltje Noordhuis al 80 jaar samen en nog altijd verliefd (+video)
Lees verder

Hoe dan ook, het doet het echtpaar Arend en Aaltje niet zoveel. Al die mijlpalen van de afgelopen tijd, die verslaggevers die steeds van alles willen weten, het moet maar. ,,Ik heb er niet wakker om gelegen”, zegt Aaltje. ,,Als je zo oud bent, kan je die drokte niet zo goed meer hebben”, zegt Aaltje.

Ze zitten in hun leunstoelen naast elkaar in de woonkamer, hij rechts, zij links. Als Arend wat onrustig met zijn vingers op de stoelleuning trommelt, legt Aaltje haar hand behoedzaam over de zijne heen.

Mooie bos haar

Op 22 januari 1938 trouwden Arend Noordhuis (boerenzoon) en Aaltje Nijstad (dochter van de smid) op het gemeentehuis in hun huidige woonplaats. De jongelui kennen elkaar van straat. ,,Verder was er eigenlijk niks te beleven”, vertelt Arend. ,,Ja, soms was er dansen. Dat begon dan om vijf uur, twee uur later was het alweer gedaan.” Bij hun trouwen was Aaltje al in verwachting van oudste zoon Bart. Waarom ze voor elkaar vielen? Arend grijnst. ,,Ik zol ‘t moar niet zeggen.” Aaltje weet het nog wel: ,,Hij had een mooie bos haar, mooie krullen”, zegt Aaltje.

Allebei lopen ze met een rollator, maar de gezondheid is nog relatief goed. ,,Iedere dag is er één op deze leeftijd”, zegt Arend. Maar wat zou het toch mooi zijn als de Koning nog een keertje komt. Ondanks alle mijlpalen sloeg Zijne Koninklijke Hoogheid Ruinen over. ,,De Koning kan ‘t niet wachten”, grinnikt Arend.

Het stel grijpt elkaars hand vast. ,,We hebben elkaar lief hè?”, zegt Arend zachtjes. Aaltje knikt.

Vorig record

Het vorige huwelijksrecord staat op naam van het echtpaar Ably-Tritsch uit Amstelveen. Pieter Ably (in 1905 als Pieter Ablij geboren in Leeuwarden) en de Parijse Henriëtte Jeanne Tritisch trouwden op 23 juni 1928 in Frankrijk. Daarna verhuisden ze terug naar Nederland. Op 6 april 2009 overleed mevrouw Ably. Het huwelijk duurde daamee 80 jaar en 287 dagen.

100-jarige Aaltje Noordhuis regeert nog net als vroeger: 'Jongen, je moet nog een hoop leren'
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.