Arme gezinnen vinden weg naar financiële hulp steeds beter

Steeds meer arme gezinnen krijgen een bijdrage voor schoolbenodigdheden of sportvereniging. De aanvragen bij Leergeld Noord Drenthe zijn met bijna 100 procent gestegen.

Die stijging komt niet omdat Drenthe armer wordt, maar omdat hulp beter te vinden is. Onder meer Emmen, Assen en Aa en Hunze kennen sinds kort een Kindpakket, een formulier waarop ouders in één keer een aanvraag kunnen doen bij verschillende stichtingen. Die leveren een bijdrage voor kleding, een schoolreisje, de aanschaf van bijvoorbeeld schoolbenodigdheden of de contributie van een sportclub.

Bereik enorm vergroot

Het pakket brengt verschillende organisaties onder één dak, waardoor hun bereik enorm wordt vergroot. Dit merkt Leergeld Noord Drenhte ook. In 2017 hielp die stichting 583 kinderen, 289 meer dan het jaar ervoor. Bij de afdeling Emmen steeg het aantal gehonoreerde aanvragen van 982 naar 1279 en in Meppel van 64 naar 96.

„Via het Kindpakket hebben wij heel veel aanvragen binnengekregen”, vertelt Jelly Vellinga, voorzitter van Leergeld Noord Drenthe. „De aanvragen in Assen zijn met meer dan 100 procent gestegen. En ook in Aa en Hunze en Tynaarlo hebben we veel meer kinderen geholpen. Maar dat komt ook omdat wij als intermediair optreden voor bijvoorbeeld het Jeugdsportfonds. Aanvragen voor hen komen via ons binnen.”

Klijnsmagelden

De Kindpakketten worden betaald met de Klijnsmagelden, bedoeld om armoede onder kinderen te bestrijden. Assen krijgt hiervoor vier ton per jaar. Die extra gelden werpen hun vruchten af. „De mogelijkheden die er zijn worden nu veel beter benut”, vindt Vellinga. „Doordat alle voorzieningen via de site van de gemeente in één keer aan te spreken zijn, worden we veel bekender. Scholen en sportverenigingen wijzen ouders er nu veel vaker op dat ze bij ons terecht kunnen.”

Leergeld Noord Drenthe kan de verdubbeling in het aantal aanvragen zeker aan. „We hadden een aantal jaren een achterstand in Assen, maar die is met behulp van nieuwe vrijwilligers weggewerkt. Op dit moment zijn we weer helemaal bij. De vrijwilligers verdienen echt een pluim.”

Nog veel verborgen armoede

Vellinga zou graag heel Drenthe bereiken met Stichting Leergeld. „In De Wolden en Midden-Drenthe zijn wel pogingen gedaan om een stichting op te zetten, maar dat is tot nu toe niet van de grond gekomen. En dat is jammer. Er is veel verborgen armoede, bijvoorbeeld onder zzp’ers. Hoe groot ons bereik daadwerkelijk is, weten we dan ook niet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.