Asbest veroorzaakt miljoenenstrop in Emmen

De verbouw van het voormalige pand van de Topografische Dienst in Emmen valt vier miljoen euro duurder uit. Achter alle gevelplaten van het gebouw zit asbest.

Vijftien miljoen

Het vijf bouwlagen tellende pand op de hoek Bendienplein/Weerdingerstraat is een van de grootste kantoorpanden van Emmen. Het onderkomen werd in 1984 gebouwd voor de Topografische Dienst. Eind 2009 vertrok deze instelling naar Zwolle en kwam het immense pand in Emmen leeg te staan. In 2014 werd besloten dat het depot van het Nationaal Archief zich erin zou gaan vestigen, net als de ambtenaren van de Belastingdienst die nu nog in het Emmer centrum werken.

Het Rijksvastgoedbedrijf ging ervan uit dat het zo’n vijftien miljoen euro zou kosten om het pand geschikt te maken voor de nieuwe gebruikers. Dit blijkt nu te optimistisch. Het pand is aan de buitenkant bedekt met grote grijze platen. ,,Bij een nadere inspectie blijkt achter al deze platen asbest te zitten. Die asbest laten wij verwijderen en daarna zetten wij die platen er weer op’’, zegt Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf.

De extra kosten worden geschat op zo’n vier miljoen euro. ,,We gaan ook uit van een vertraging van enkele maanden. Dat betekent dat het niet lukt het pand in 2017 weer in gebruik te nemen.’’

Geen gevaar

De asbest achter de platen levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, laat Wassenaar weten. ,,Toch gaan we saneren. Het is ons beleid om bij verbouwingen ook meteen asbest weg te halen. Het sluit bovendien ook aan bij de verwachting dat op termijn wettelijk gezien alle gebouwen asbestvrij dienen te zijn. De bedoeling is om dit gebouw gedurende een groot aantal jaren te gebruiken.’’

Dat ook zonder asbestsanering de verbouw van het gebouw kapitalen kost, heeft meerdere redenen. Het interieur is volgens betrokkenen niet passend voor de toekomstige gebruikers. Het exterieur wordt eveneens aangepast. Entrees worden verplaatst en er komen andere gevelopeningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.