Een 35-jarige asielzoeker uit Iran heeft een meisje van 18 jaar bij de Baggelhuizerplas in Assen aangerand en twee minderjarige vriendinnen zijn geslachtsdeel getoond terwijl hij aan het masturberen was. Dat zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Assen.

De verdachte zou tijdens de afgelopen jaarwisseling ook een meisje in Coevorden hebben aangerand. Dit vermeende zedenincident houdt verband met de rellen die tijdens en na oudejaarsnacht uitbraken in de wijk Poppenhare in Coevorden. De man was naar eigen zeggen op bezoek in Coevorden. Hij zou een meisje bij de billen hebben gepakt toen zij naar haar huis liep om een fles frisdrank te halen.

De man ontkent dat. ,,Er is niks gebeurd. Maar wij zijn wel door vijftig mensen in elkaar geslagen.” De rechtbank zei dat er inderdaad veel meer was gebeurd in Coevorden, maar ging daar verder niet op in.

Geen steunbewijs voor aangifte

Volgens de officier van justitie is er voor de aanranding in Coevorden onvoldoende bewijs. ,,De aangifte van het meisje wordt niet ondersteund door andere bewijsmiddelen.”

De officier vindt dat de zedenfeiten op 27 februari in Assen wel bewezen kunnen worden. De man zou twee vriendinnen hebben lastig gevallen. De meiden van 16 en 18 jaar zaten samen te chillen op een kleedje bij de Baggelhuizerplas. De verdachte maakte ongevraagd foto’s van hen. Volgens hun verklaringen kwam hij vervolgens ook nog eens bij hun zitten. Eerst zou hij over de benen van het jongste meisje hebben gehangen. Daarna richtte hij zich op haar 18-jarige vriendin.

Borsten betast

De meiden zeiden dat hij weg moest gaan. Maar dat deed hij niet. Volgens de twee zei hij steeds: ‘You are so beautiful’ tegen het 18-jarige meisje. Hij zou ook haar borsten hebben betast en haar gekust hebben. Zij heeft verklaard dat de man haar naar zich toe probeerde te trekken. Het meisje wist zich af te weren met haar ellebogen. In haar slachtofferverklaring zei zij dat het gebeuren veel met haar heeft gedaan. ,,Als ik er aan terugdenk word ik er nog steeds naar van, krijg ik rillingen over mijn lijf.’’

De man vertrok uiteindelijk. Hij bleef wel in de buurt. Niet veel later zou hij twee minderjarige meisjes op een scooter hebben gewenkt. Ze reden eerst door. De man bleef zwaaien en toen ze stopten kwam hij naar hen toelopen. Toen hij dichterbij kwam, zagen de meisjes dat hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek had en aan het masturberen was. Volgens de officier had het meisje dat was aangerand de politie gebeld. ,,Toen de man werd opgepakt, had hij zijn gulp nog open.”

Eerder veroordeeld voor aanranding

Op het moment van arrestatie verbleef hij in een asielzoekercentrum in Assen. Een medewerker vertelde dat hij daar ook vrouwen had lastig gevallen. Vorige zomer zou hij een medewerkster bij haar borsten hebben gepakt. Er is een melding van gemaakt, maar het heeft niet geleid tot een strafzaak. In 2017 is de verdachte, die toen twee jaar in Nederland was, al veroordeeld tot drie maanden cel voor aanranding. De verdachte ontkende alles. Over het incident met de twee meisjes op het kleedje zei hij: ,,Ik wilde alleen maar een selfie maken.”

De officier vindt dat volstrekt ongeloofwaardig. ,Het is heel naar wanneer een volslagen vreemde aan je gaat zitten terwijl je duidelijk aangeeft dat je dat niet wilt. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat haar gevoel van veiligheid is aangetast. Ze voelt zich ook schuldig. Ze vindt dat ze meer had moeten doen. Maar de verdachte moet zich juist schuldig voelen. Hij is degene die over de grenzen gaat.”

Kwalijk en zorgelijk

De man is volgens de officier bewust op zoek naar contact met jonge meisjes. ,,Ik vind dat kwalijk en zorgelijk. Hij is vaker veroordeeld en er zijn meer meldingen over hem gedaan van zedenfeiten. Met zijn gedrag brengt hij andere mensen die asiel aanvragen ook in een kwaad daglicht.” De officier eiste een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Zijn advocaat Judith Kwakman zei dat de man van meet af aan heeft ontkend. Kwakman vroeg om vrijspraak. Als het toch tot een veroordeling komt, pleitte de advocaat voor een straf gelijk aan het voorarrest. De man zit midden in een procedure van zijn tweede asielaanvraag. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe