Asielzoeker die jonge vrouwen in trein aanrandt moet gevang in

Foto: ANP

De 19-jarige Aman K. uit Eritrea moet een jaar naar de gevangenis. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij jonge meisjes en vrouwen door het hele land heeft aangerand.

De man kreeg een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank vindt negen van de elf aanrandingszaken bewezen.

Verstijfd van angst

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden al een gevangenisstraf van anderhalf jaar. De slachtoffers van K. waren veelal niet in staat om direct te reageren. Verstijfd van angst. En bang om voor racist te worden uitgemaakt, bleek tijdens de rechtbankszitting.

De rechtbank vindt dat de man de vrouwen ‘angst heeft aangejaagd’. ,,De slachtoffers hebben zich gedurende lange tijd niet veilig gevoeld. Aman K. toonde geen enkel respect voor de vrouwen en meisjes. Daarbij zijn twee aanrandingen ook nog bij meisjes jonger dan zestien jaar, eentje was nog maar 13 jaar oud. Hij heeft de grenzen echt fors overschreden.”

Volgens de rechters is een gevangenisstraf dus op zijn plaats. Maar omdat twee aanrandingen niet zijn bewezen kreeg K. een deel voorwaardelijke celstraf. ,,Als waarschuwing”, zei de rechter. Ook krijgt hij geen bijzondere voorwaarden zoals reclassering opgelegd. ,,Want hij houdt zich er toch niet aan. Het heeft geen toegevoegde waarde.”

K. ontkent

De asielzoeker uit Eritrea staat op camerabeelden in treinen en treinstations door het hele land. Vlak nadat hij aan vrouwen had gezeten, of terwijl hij daarmee mee bezig was. Zelf ontkent Aman K. in alle toonaarden. Volgens hem liegen al zijn slachtoffers.

Aman K. ging steeds op dezelfde manier te werk. Hij zocht zijn slachtoffers op die in een vrij stille treincoupé zaten. Terwijl er plek genoeg was in het treinstel, ging de 19-jarige juist naast de jonge vrouwen zitten, kuste ze (soms op de mond) en raakte de meiden dan ongewild en op een vervelende manier aan. Zo werden de jonge vrouwen betast bij hun billen, borsten en soms probeerde hij hun in het kruis te betasten.

De vrouwen verzettten zich in eerste instantie niet. Onder meer uit angst om voor racist te worden uitgemaakt. Zij vreesden discriminerend over te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe