Asielzoeker verdacht van brandstichting in 'aso-azc' Hoogeveen

Een 37-jarige voormalige bewoner van de extra begeleiding en toezichtlocatie (etbl) in Hoogeveen, ook wel bekend als het ‘aso-azc’, zit vast op verdenking van brandstichting. Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen.

De asielzoeker uit Algerije stak op 8 november afgelopen jaar gordijnen en beddengoed in brand in een kamer het azo-azc. De man heeft de brandstichting bekend. ,,Ik was ziek en niet helemaal goed bij bewustzijn. Ik deed het niet bewust. Het ging niet goed met me”, zei hij via een tolk tegen de rechtbank. Inmiddels krijgt hij medicijnen en gaat het beter, vertelde hij erbij.

De ebtl wordt gebruikt voor de opvang van asielzoekers die in gewone asielzoekerscentra overlast veroorzaken. De officier van justitie wil dat de man vast blijft zitten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak op 25 april. Zijn advocaat was het daarmee eens.

Veel in het nieuws

Volgens de officier veroorzaakte de man door brand te stichten onder meer gevaar voor medebewoners in het gebouw. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

De twee ebtl-locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Hoogeveen en Amsterdam zijn de laatste tijd veel in het nieuws. De Inspectie Justitie en Veiligheid constateerde onlangs dat medewerkers niet genoeg zijn toegerust om goed met de agressie en psychische problemen van de bewoners om te kunnen gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.