Asielzoekerscentrum in Borger

Borger krijgt een asielzoekerscentrum. Op een terrein ten westen van de N34 wordt voor een periode van 5 jaar opvang geboden aan maximaal vijfhonderd vluchtelingen.

De locatie ligt tussen de N374, Nuisveen en Koesteeg. Twee van de drie panden die eigendom zijn van de gemeente, worden in het complex geïntegreerd. Het gaat om de woning waar burgemeester Marco Out, voor hij naar Assen verhuisde, in woonde en de voormalige glasblazerij. Halverwege volgend jaar worden op het terrein semipermanente units geplaatst.

Op zijn vroegst eind 2016 zullen de eerste asielzoekers er worden opgevangen. Voor een deel zijn dat statushouders die op de wachtlijst staan voor een woning, voor een ander deel vluchtelingen die nog in een procedure verwikkeld zijn. Het zullen naar verwachting vooral gezinnen uit landen als Eritrea en Syrië zijn en geen minderjarige asielzoekers, de categorie die de meeste problemen veroorzaakt, zo benadrukte burgemeester Jan Seton tijdens een persconferentie.

Klankbordgroep
Voorafgaand confronteerde hij in de kantine van de Brandweerkazerne van Borger de directe omwonenden met het nieuws.

,,De sfeer was open van beide kanten. De bewoners droegen kritische, maar ook positieve punten aan. Aan de ene kant staan ze niet te juichen dat het centrum in hun achtertuin komt, maar er was ook begrip dat de gemeente een plek moet zoeken. Er waren veel vragen over de invulling van het terrein. Daarover gaan we met de bevolking nog in gesprek. Begin volgend jaar komt er een klankbordgroep waarin bewoners mee kunnen praten over vragen als: Komt er een hek? Hoe hoog wordt dat hek? En hoe zit het met de looproutes en verlichting? We willen zo transparant mogelijk zijn. Oranje-achtige taferelen zijn niet aan de orde.''

Na 5 jaar wordt het azc bij Borger weer gesloten. Borger-Odoorn is met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers al vanaf de zomer in gesprek over een opvanglocatie. Uit de diverse locaties rolde die nabij Borger als beste uit de bus.

Unit-manager Henk Wolthof van COA is blij met de nieuwe locatie omdat de druk om vluchtelingen op te vangen nog steeds hoog is.

Daling
,,De laatste weken is weliswaar sprake van een daling qua toestroom, maar er zijn geen signalen dat die doorzet. We bereiden ons erop voor dat er veel extra opvang nodig is.''

Het nieuwe centrum in Borger biedt straks aan zo'n vijftig mensen een baan. Voor de helft werken die in de beveiliging, voor de andere helft voor COA. Waar mogelijk zullen die uit het werkzoekendenbestand van de gemeente worden gehaald. De inwoners van Borger krijgen vandaag een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst morgenavond in de Goede Herderkerk.

Foto: DvhN Archief

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.