Assen-Alert verovert en dekt straks de hele stad

Het succesvolle Assen-Alert bestrijkt straks de hele stad. Kloosterveen en Pittelo starten op zeer korte termijn, daarna volgen de andere wijken.

Rond de jaarwisselingen hebben waarschijnlijk alle negen wijken een eigen Assen-Alert. ,,Het is ons overkomen’’, zegt Bert Hillenga als een van de bedenkers. ,,Wat begon als buurinitiatief in Peelo en Marsdijk, is nu doorontwikkeld in een goed werkend systeem.’’

Buurt-WhatsApp

Assen-Alert is een buurt-WhatsAppgroep, maar dan volgens een duidelijke structuur. Elke buurt heeft een apps volgens het zogeheten S.A.A.R.- principe (Signaleer, Alarmeer, App, Reageer). Boven die buurtapps hangt een wijkregiegroep die de website beheert en de chats in de gaten houdt. Ook onderhouden zij contact met de wijkagent.

,,In andere gemeenten wordt de politie wel eens horendol van al die groepen, bij ons is er alleen contact via die regiegroepen’’, legt Hillenga uit.

Assen Totaal

En dat zijn er straks negen: voor elke wijk één. Hillenga: ,,De buurtcoördinatoren zorgen dat de belangrijke berichten op de website van de regiegroep verschijnen en de wijkagent kijkt mee.’’

Assen krijgt ook een tiende website: Assen Totaal. ,,Een overkoepelende website, daar kunnen alle Assenaren op. We kunnen dan het totaaloverzicht houden en berichten eventueel doorzetten naar andere wijken’’, zegt Hillenga.

Puzzel

Als alles volgens plan verloopt, telt Assen straks 130 tot 140 buurt-WhatsAppgroepen. De indeling was best een puzzel. ,,We delen nu automatisch in op basis van postcode en huisnummer, dat scheelt een hoop’’, zegt Hillenga. Inmiddels tonen ook andere gemeenten interesse in het Asser systeem. ,,Maar we richten ons eerst op Assen.’’ Met een powerpointpresentatie trekken de bedenkers langs de wijken in Assen en bijvoorbeeld Parkmanagement Assen-Noord.

Ook wijkagent Rahim Sahin (Lariks/Pittelo) zag deze presentatie. ,,Dat zag er heel mooi uit. Het zou super zijn als wij dat systeem ook in de wijk krijgen.’’ In Lariks zijn al wel buurtapps, zoals van winkelcentrum Nobellaan. ,,Ik juich die apps alleen maar toe. Het zorgt voor verbinding onder mensen en wij kunnen slagvaardiger optreden. Het is een prima afschrikmiddel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe