Assen betrekt inwoners bij duurzaamheidsplannen

In oktober organiseert Assen een isolatieveiling. Door gezamenlijk een offerte te maken voor isolatiematerialen kunnen inwoners flinke korting krijgen.

Momenteel is er een rijkssubsidie voor isolatiematerialen. Daardoor is het al goedkoper om je huis te laten isoleren. De gemeente Assen wil daar nog een extra voordeel aan toevoegen door een isolatieveiling te organiseren. Inwoners kunnen een expert laten langskomen om te kijken wat er in hun woning geïsoleerd kan worden. ,,Vervolgens worden deze kosten opgenomen in een gezamenlijke offerte voor Assen, of zelfs groter: voor Drenthe of het hele Noorden’’, zegt Femke Adriaens, duurzaamheidsdeskundige bij de gemeente Assen.

Het dubbele voordeel is hard nodig om de duurzaamheidsdoelen in Assen te halen. Zo wil het college dat over vier jaar 50 procent van de woningen tenminste energielabel B heeft. Daarvoor moeten nog minstens 15.000 huizen energiezuiniger worden. ,,We proberen zoveel mogelijk te bekijken wat de inwoners nodig hebben’’, zegt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie).

Subsidiepot

Duurzaamheid is in trek bij Assenaren: dit jaar was de subsidiepot met zonneleningen binnen een dag leeg. Ook vorig jaar was de vraag groot. Vlieg hoopt dat de pot volgend jaar nog een keer gevuld wordt. ,,De provincie Drenthe kan hier nog een keer geld voor uittrekken.’’

De pilot voor de flat Ellen in de wijk Lariks loopt goed. ,,We zijn bezig met de afronding en proberen in april volgend jaar te beginnen met de werkzaamheden’’, zegt Adriaens. De proef, waarbij een VVE (Vereniging voor Eigenaren) een lening aanvraagt om een appartementencomplex energieneutraal te maken, wordt landelijk intensief gevolgd. ,,Op deze manier worden energiezuinige maatregelen voor iedereen beschikbaar’’, weet Vlieg.

Aanjager

Bewoners van het complex lossen met z’n allen de lening stapsgewijs af via de servicekosten. Dit bedrag is gelijk aan de verlaging van de energiekosten. ,,Het complex krijgt als het ware een jas aan’’, vertelt Adriaens. Rondom het gebouw komen extra wanden. Bewoners kunnen kiezen om hun balkon dicht te maken en deze bij de woning te trekken. Ook de ventilatie gaat op de schop: warmte wordt opgevangen (van bijvoorbeeld het koken) en weer verspreid. Centrale verwarming is niet meer nodig.

Meerdere VVE’s uit Assen hebben al interesse getoond, maar het project is nog onbetaalbaar zonder subsidie. Vlieg: ,,We hopen dat bedrijven producten beschikbaar maken waardoor de toepassing goedkoper wordt als er maar genoeg vraag naar is. Wij dienen als aanjager.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.