Assen gaat verder met TT World en de investering van 200 miljoen euro

Assen gaat verder met de ontwikkeling van de Toeristisch Recreatie Zone (TT World) bij het TT Circuit, maar TT Plaza en Re-Z (TT Hotel) doen waarschijnlijk niet mee.

De bedoeling is dat uiteindelijk voor 200 miljoen euro in Assen-Zuid wordt geïnvesteerd. Ondanks maandenlang en intensief onderhandelen waren dinsdagavond nog niet alle beoogde partijen met het woensdagmiddag te presenteren totaalplan akkoord gegaan. De gesprekken gaan mogelijk ook woensdagmorgen nog door.

TT Plaza en TT Hotel haakten af

TT Plaza (virtueel motor en formule 1 rijden op simulatoren en casino) en Re-Z (TT-hotel) zijn in eerste instantie afgehaakt omdat het outletcentrum mee doet. Drie belangrijke spelers zitten er wel bij: het TT Circuit, Ice World en OutleTT (Factory Outlet Center). De positie van TT World (entertainment, bioscoop en eigenaar van gronden) is nog wat onduidelijk.

OutleTT is al eerder gepresenteerd en werd toen afgeschoten door de provincie Drenthe. De plannen zijn nu aangepast en ingebed in het totaalplan. Ook het Verkeerspark (vakantiepark), TT Institute en TT Hall zijn van de partij.

IceWorld gaat door zoals de bedoeling was met een skibaan van 300 meter en de ijshal voor ijshockey en shorttrack. De intentie is ook nog steeds om een 400 meter ijsbaan te bouwen. Of dat direct al gaat gebeuren, is onder meer afhankelijk van de ontwikkelingen in Hoogeveen. Verder komt er ook een ijskartbaan.

Terra Experience

Assen-Zuid krijgt ook een attractie op het snijvlak van educatie en beleving. In Terra Experience, een 50 meter hoge toren, maken bezoekers een reis door en over de aarde. In het bijzondere gebouw worden op een speelse manier allerlei aspecten aan de orde gesteld rond het ontstaan van de aarde en het klimaat.

Terra Experience spiegelt zich daarbij aan het grote succes Corpus in Oegstgeest waarbij bezoekers een reis door het menselijk lichaam maken. Verder krijgt het TT Museum mogelijk een plek in Assen Zuid. Bij het TT Institute krijgen bezoekers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met technologische innovaties kennis te maken.

De totale investering van OutleTT, IceWorld en Terra Experience bedraagt zo’n 100 miljoen euro en moet 800 banen opleveren. Verder staan nog eens voor 100 miljoen euro aan plannen in de wacht. Voor de partijen die zijn afgehaakt, is het essentieel dat de bouw van OutleTT wordt afgeblazen.

Compact

De opzet van TT World wordt compact. Daardoor is het mogelijk om van de ene naar de andere attractie te lopen die zo ook profiteren van elkaars nabijheid. De attracties liggen aan een boulevard die door veel groen aansluit bij de natuurlijke omgeving. De boulevard is anderzijds ingericht op het verwerken van veel autoverkeer en massa-recreatie.

Door de compacte inrichting is er veel ruimte om het gebied landschappelijk in te richten met een directe link naar het Witterveld en de Drentse Aa. in het gebied worden wandel-, fiets- en skeelerroutes aangelegd.

Met het ijscomplex met een hoogte van 30 meter en Terra Experience van 50 meter krijgt het gebied twee opvallende landmarks. Een hoge reclamezuil op TT World vestigt de aandacht op Assen-Zuid. Het gebied is vanaf de A28 (Groningen - Hoogeveen) te bereiken via recent aangelegde op- en afritten ter hoogte van het TT circuit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.