Assen koploper qua fietsendiefstallen in Drenthe

Assen is in Drenthe koploper als het gaat om het aantal fietsendiefstallen. Per duizend inwoners werden vorig jaar in de Drentse hoofdstad 10,8 fietsen ontvreemd, veel meer dan een jaar eerder.

In de andere grote Drentse steden was het fietsendievengilde minder actief. Meppel ‘scoort’ met 6,1 diefstallen per duizend inwoners, Hoogeveen 5,1 en Emmen 4,2. De kans op diefstal is het kleinst in Westervelde, waar in 2015 één fiets per duizend werd ontvreemd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek.

Geliefde stad

In 2014 eerder werden in Assen nog 2,5 fietsen gestolen per duizend inwoners. Overigens was 2015 geen ‘topjaar’: in 2009 werden in de Drentse hoofdstad nog 18,1 fietsen per duizend onrechtmatig meegenomen. Daarna nam het af, maar de cijfers wisselen per jaar sterk.

Cijfers over dit jaar zijn er nog niet, maar Assen blijft een geliefde stad om op fietsenrooftocht te gaan. Met name het stationsgebied is bij het dievengilde in beeld. De gemeente hoopt dat daar sinds begin deze maand een eind aan is gemaakt door het plaatsen van camera’s bij de fietsenstalling van het tijdelijke station. Naast camerabewaking zijn ook andere veiligheidsmaatregelen genomen zoals het verhogen van het hek om de stalling en het aanpassen van de draaideur.

Vernielingen

Ook als het gaat om het aantal vernielingen en beschadigingen scoort Assen hoger dan het Drentse gemiddelde. De stad is echter geen koploper. Die ‘eer’ gaat naar Hoogeveen, waar vorig jaar 8,1 vernielingen en beschadigingen per duizend inwoners werden geregistreerd. Het CBS meldt voor Assen 7,2 vernielingen.

Meppel registreerde 7,9 gevallen van vernielingen. Emmen scoorde iets lager met 6,4 per duizend inwoners. Na jaren van stijging is het aantal diefstallen uit woningen fiks gedaald, zowel in Assen als in Drenthe. In 2013 waren er nog 6,1 meldingen van inbraken en vorig jaar nog 1,9. Het Drents gemiddelde ligt op 2,9. Assen heeft de minste aantal inbraken van heel Drenthe.

Het aantal geweldsmisdrijven in de provincie daalt al jaren. Assen had 6,6 meldingen, Drenthe 4,9. De meeste geweldsmisdrijven vonden plaats in Emmen met 6,8 per duizend inwoners. Hoogeveen had 5,1 en Meppel 5,3 meldingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.