Assen moet nog wennen aan ‘pop-upspreekuur’ (+video)

Twee man sterk zaten ze dinsdagochtend op het terras van Plein 10, wijkagent Henk Thijs en collega Alice Zingstra. Om 11.00 begon het allereerste pop-upspreekuur. Een uur later hadden zich gemeld: veel media, een enthousiaste collega en één Assense.

Wijkagent Thijs, die sinds 1 juli wijkagent is in Assen centrum, is voorafgaand aan het spreekuur optimistisch. ,,Ongeacht het aantal mensen dat zich meldt, ik heb mijn doel al gedeeltelijk bereikt.” Zijn initiatief kreeg veel media-aandacht. ,,Het heeft sowieso al bijgedragen aan mijn bekendheid in Assen.”

Collega Alice Zingstra is meegekomen voor de ondersteuning. ,,Extra handjes. Mochten er wel drie of vier mensen tegelijk komen dan kan zij wat overnemen. Ik wil wel de tijd nemen voor mensen”, zegt Thijs.

Troep van de markt

Om 11.15 uur meldt Alice Jobse zich op het terras van Plein 10. De Assense, die in de Brinkflat woont, vindt dat er veel troep blijft liggen na de markt op woensdag en zondag. Ze heeft er foto’s van op haar telefoon, die ze laat zien aan de agent.

Wijkagent Thijs hoort het verhaal aan en belooft de klacht, die eigenlijk onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt, door te spelen aan de marktmeester.

Geïnspireerde collega

Dan schuift er weer iemand aan. Een bekende, blijkt al snel. Melvin van der Veen werkt als operationeel wijkagent in de regio Ommelanden-Midden. ,,Ik ben een geïnspireerde collega”, zegt Van der Veen.

,,Ik vind het een mooi initiatief. En hoewel Veendam een heel andere plaats is dan Assen denk ik dat het daar ook kan. Ik wil proberen het bij ons ook uit te rollen. Ik ga in elk geval proberen mensen enthousiast te maken.”

Het spreekuur is voorbij. Is agent Thijs teleurgesteld? ,,Ik ben blij dat jullie mijn waterlanders niet vastleggen op camera”, zegt hij lachend. ,,Nee hoor, ik ben niet teleurgesteld. Straks heb ik nog een huisbezoek bij iemand die graag op het spreekuur had willen komen, maar die moest werken.”

Volgend spreekuur

Waar en op welk tijdstip het volgende spreekuur gaat plaatsvinden weet hij nog niet. ,,Ik moet het even overleggen met de ondernemer van de volgende locatie, en misschien dat een ander tijdstip toch handiger is.” Thijs gaat in elk geval nog een tijdje door met het 'pop-up politiebureau'.

Voor geïnteresseerden: de locaties en tijdstippen worden gecommuniceerd via de Facebookpagina van de Politie Noord-Drenthe en het Twitteraccount van de Politie Assen (@PolitieAssen).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video