Assen pakt jeugdhulp aan

ASSEN Met een pakket aan maatregelen hoopt Assen het aantal kinderen dat gebruik maakt van jeugdhulp terug te dringen. De gemeente zit boven het landelijk gemiddelde.

Zo stelt Assen een praktijkondersteuner jeugdhulp aan die als spil in het web moet dienen. Ook moeten buurtteams een belangrijkere rol krijgen als het gaat om signalering. ,,We willen meer grip krijgen op de verwijzingen’’, zegt Jolanda van den Berg, beleidsregisseur Jeugdhulp en WMO bij de gemeente Assen.

In Assen maakt 14,9 procent van de kinderen (tot 18 jaar) gebruik van Jeugdhulp. Landelijk is dat 10 procent en in Drenthe 12. Andere steden in de provincie ‘scoren’ ook lager dan Assen: Hoogeveen 12,7 en Emmen 12,8 procent.

Hoe het komt het percentage in Assen hoog ligt is lastig te duiden, zegt Van den Berg. ,,Assen is een zorgstad, dat speelt mee. Het aantal echtscheidingen ook, net als armoede en schuldhulpverlening. Maar het analyseren van de oorzaken is lastig.’’ Het kan ook zijn, zegt Van der Berg, dat Assen de kinderen juist heel goed in beeld heeft.

Hoe dan ook wordt druk aan oplossingen gewerkt. Zo werden alle zorgverleners in Assen al twee keer bij elkaar gebracht en om over het onderwerp te praten. Een derde sessie staat op het programma. De bijeenkomsten bieden de basis voor het nieuwe beleid. ,,Huisartsen verwijzen snel door naar Accare, terwijl dat misschien niet altijd nodig is.’’

De praktijkondersteuner moet juist die huisartsen ondersteunen. Van den Berg: ,,In een gesprek van tien minuten kan een huisarts niet altijd een duidelijk beeld krijgen van de problematiek.’’ Een praktijkondersteuner kan in zo’n geval een langer gesprek voeren met het kind en eventueel de ouders.

Vervolgens is hij of zij degene die het gezin doorverwijst. ,,Naar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker in de buurt, of een buurtteam. De zwaarste zorg is niet altijd de juiste’’, zegt Van den Berg. Uiteindelijk moet de praktijkondersteuner een breed netwerk in de stad hebben.

Ook wil Assen sneller ingrijpen. Zo stelt de gemeente tot 1 april twee extra schoolmaatschappelijk werkers aan en is hulp bij complexe scheidingen een speerpunt in Assen. Van den Berg: ,,Kinderen worden daar vaak de dupe van.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.