Assen pakt stevig door om klimaatneutraal te worden

De gemeente Assen wil klimaatneutraal worden en pakt daartoe stevig door met scherpe doelstellingen voor de komende jaren.

Zo wordt in de gehele gemeente de straatverlichting vervangen door led-lampen. Dit levert een behoorlijke energiebesparing op, maar die weegt niet op tegen de investering. De gemeente stopt er daarom zelf nog een half miljoen euro in. Eenzelfde bedrag wordt ook uitgetrokken om de gemeentelijke gebouwen aan te pakken en energiezuinig te maken.

Energie

Maar daar blijft het niet bij. Om de doelstelling te halen om al in 2020 14 procent van de energie in Assen duurzaam te laten zijn, moet ook worden geïnvesteerd in zonne- en windenergie. Er zijn plannen om een zonnepark te bouwen bij Assen-Zuid, maar daar blijft het niet bij. ,,We hebben zeker het dubbele aan vermogen uit zonne-energie nodig,’’ zegt wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie), die gisteravond de plannen presenteerde in de gemeenteraad.

In 2014 was van alle energie in Assen nog slechts 2,6 procent duurzaam. Bij ongewijzigd beleid is dat 5,5 procent in 2013. In 2020 moet ook 10 procent energie worden bespaard. ,,We hebben dus wel enige aanscherping nodig’’, vertelt Vlieg. Het streven in om over een kwart eeuw in ieder geval de gebouwde omgeving klimaatneutraal te hebben. Tien jaar later moet dat voor de gehele gemeente gelden.

Ook windenergie krijgt een rol bij de verduurzaming van Assen. Het TT Circuit en locaties langs de A28 zijn hiervoor in beeld. Derde belangrijke poot wordt elektrisch vervoer. De gemeente wil zo veel mogelijk oplaadpunten realiseren voor auto’s en elektrische fietsen.

Actief betrokken

Daar blijft het niet bij. Bedrijven en inwoners worden actief bij de ontwikkelingen betrokken. Zo zal gericht worden gestuurd op het toepassen van isolatie en zonnepanelen bijvoorbeeld bij de renovatie van woonwijken. Mensen met een hoge energierekening worden mogelijk benaderd om samen naar oplossingen te zoeken om aar iets aan te doen.

,,De doelen zijn ambitieus, maar helder,’’ zegt Vlieg. ,,Wij willen stimuleren en sturen, maar het wel samen doen met bijvoorbeeld buurteams, het Drents Energieloket, Assen voor Assen en woningcorporaties. We gaan niet alles zelf bedenken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.