Om wildgroei aan Whats-Appgroepen te voorkomen is in Assen ‘Assen-Alert’ bedacht. Belangrijk daarbij zijn spelregels, uniformiteit en samenwerken.

Buurtpreventie door gebruik te maken van WhatsApp is populair. Steeds meer wijken gebruiken de groepen om mensen te informeren over criminaliteit, overlast en andere zaken. Handig, maar soms is het ook een chaos in die appgroepen. Ze worden als chatbox gebruikt en al gauw krijgen de gebruikers elke dag een tsunami aan berichtjes.

Regels

Chad Megenis zette vorig jaar met wijkagent Harry Mulder Marsdijk-Alert op met een website en belangrijke spelregels. ,,Mulder wilde de buurtveiligheid verhogen’’, zegt Megenis. Al gauw werd duidelijk dat een website onmisbaar is voor een platform. ,,Mensen kunnen zich hier aanmelden, spelregels lezen en eventueel berichten delen.’’ Marsdijk-Alert is een succes en in maart startte ook Peelo met deze manier van werken.

In Peelo en Marsdijk hebben de buurtgroepen duidelijke regels. ,,We tolereren geen duimpjes. De groep wordt alleen gebruikt voor calamiteiten’’, zegt Bert Hillenga, een van de drijvende krachten van Peelo-Alert. De zogenaamde S.A.A.R. methode staat centraal: Signaleer, Alarmeer, App, Reageer. De berichten worden gecontroleerd door buurtvrijwilligers. Zij sturen berichten ook door naar de wijkagent.

Systeem

,,Harry Mulder vertelde trots aan collega’s hoe goed ons systeem werkt’’, zegt Megenis. Daarop werd ook een bezoek aan burgemeester Marco Out gepland. ,,Hij zei: collega’s in het Zuiden hebben last van appgroepen die allemaal hun eigen ding doen. Wij willen dat straks alle wijken op dezelfde manier werken.’’

Daarom is Assen-Alert gelanceerd. Elke wijk krijgt een eigen website en appgroep. De werkwijze wordt ondersteund door de politie en de gemeente Assen. Wie zich niet aan de spelregels van de appgroepen houdt, wordt verwijderd. ,,We zijn geen chatbox’’, zegt Hillenga.

Assen-Alert is populair. Loon en Kloosterveen beginnen binnenkort en ook Baggelhuizen, Pitteloo en Noorderpark hebben interesse getoond. Sinds vorige week is de website in de lucht. Megenis: ,,Wij begeleiden tijdens de start, daarna moeten de bewoners het zelf doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe