Jaap Braaksma van Bij Jaap is bezig met de nieuwe stoelen die uit Duitsland komen. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Assen trekt veel nieuwe horeca aan

Jaap Braaksma van Bij Jaap is bezig met de nieuwe stoelen die uit Duitsland komen. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Horeca in Assen is populair. Dit voorjaar openen weer flink wat nieuwe zaken de deuren. Zo krijgt het nieuwe horecaplein op de Brink vorm.

Op verschillende plekken in Assen hangen platen voor de ramen, zodat je niet naar binnen kunt kijken. Hierachter wordt druk gewerkt. Op andere plekken openden nieuwe restaurants, bars of brasseries de deuren. Assenaren kunnen straks naar zo’n acht nieuwe of uitgebreide horecagelegenheden in het centrum van Assen.

Bij Jaap

Zo krijgt de Markt, het horecaplein van de stad, versterking van Bij Jaap. Het restaurant, onderscheiden met een Bib Gourmand, opent op 4 april de deuren in het oude pand van schoenenzaak Fosbury.

Bij de ingang van Bij Jaap begint een brede bar, waar straks bezoekers aan kunnen zitten. Eters kunnen de koks aan het werk zien in een open keuken. ,,Ik heb niets te verbergen en vind de interactie met de gasten heel erg leuk. Wij zijn niet mensenschuw’’, zegt chef Jaap Braaksma.

De nieuwe tafels van het restaurant zijn gemaakt van biolaminaat en bestaan uit aardappelschillen, cacaobonen, knoflook en rode ui. Ook krijgt het restaurant een terras. Braaksma: ,,We zitten nu aan het horecaplein van Assen, ik denk dat wij elkaar versterken. Ik wil wel iets laagdrempeliger zijn. We zijn niet duur voor wat we leveren.’’

Grill

Even verderop staan er hekken rondom het hoekpand op het Pomppleintje. Dit is Bart ging hier vorig jaar failliet. Noya Grill House dat ernaast zit heeft het pand overgenomen en breidt uit. ,,We willen daar meer zitplekken creëren’’, zegt medewerkers Sharif. ,,Hier is het daar te klein voor.’’ Het huidige pand blijft ingericht voor met name de afhaal. Het nieuwe grillrestaurant moet voor Koningsdag open.

Toscana, op de hoek van de Brink en Brinkstraat, is al open. De ijssalon zocht al een tijd naar een geschikt pand in de Drentse hoofdstad. ,,We zaten hier nog niet’’, zegt filiaalmanager Ditte van de Grift. Een hoekpand is belangrijk, net als bereikbaarheid met de auto. ,,Vorig jaar waren we bezig met een pand in de buurt van Hotel de Jonge, maar dat ging niet door. Gelukkig maar, deze plek is veel beter.’’

Dat de Brink gerenoveerd zou worden, was niet bekend. ,,Hier komt een mooi plein met water, dat is natuurlijk alleen maar goed’’, zegt Van de Grift. In de Kruisstraat opende Gosselaar een ijsverkooppunt naast de VVV. Geen probleem, aldus de filiaalmanager. ,,Onze zaken zijn niet te vergelijken. We hebben sowieso veel meer ijs, 72 smaken, we hebben plekken om te zitten en verkopen ook koffie, gebak en tosti’s.’’

Toscana gebruikt geen kleur, geur en smaakstoffen. De eigenaren komen uit Emmen. Ze hopen meer reuring te creëren in de binnenstad. ,,In Emmen heb je heel veel evenementen, misschien kunnen we een aantal naar Assen halen. Zoals Alles Kids, met allemaal speeltoestellen in de binnenstad. Of iets culinairs met wagentjes met eten. Daar is de Brink straks heel erg geschikt voor’’, vindt Van der Drift.

Asterix en Obelix

Ook de Rolderstraat telt dit jaar nieuwe namen. Horecaman Wolter de Weerd (her)opende twee zaken: Asterix en Obelix.

Asterix is nieuw. ,,Een puur hardrockcafé waar ik mijn ei meer kwijt kan’’, zegt De Weerd. Obelix heropende woensdag de deuren nadat het café vorig jaar getroffen werd door een brand. ,,Bij Obelix serveren we overdag ook koffie, thee en gebak. We krijgen ook een terras. ’s Avonds is het een feestcafé.” De Weerd hoopt dat meer gelegenheden in de Rolderstraat terrassen aanleggen. ,,Dat lijkt gezellig en het wordt hier al wat drukker.’’

Op de Brink komt op de plek van het failliete Casa del Gelato nog een nieuwe gelegenheid: De Bakker en De Schenker. ,,We zijn een bakkerij en brasserie ineen’’, zegt gastvrouw Renate Vos. ,,We maken alles zelf en zijn straks zeven dagen per week open. ’s Ochtends beginnen met ontbijt om half 9. Met vers brood dat we zelf maken uiteraard en klanten kunnen meenemen.’’

De Bakker en De Schenker werkt met planken. ,,Zo krijgen we een borrelplank. En we werken straks met de daghap: een bord eten voor 10 euro.’’

Vos schuift graag aan om meer reuring om de Brink te creëren. ,,We hebben hier leuke zaken, we vullen elkaar goed aan.’’

Muzikaal menu

Bij Jaap liet een gat achter aan de Torenlaan. De populariteit van Assen bleek toen dit pand binnen no time een nieuw restaurant trok. Binnenkort start De Muzikant hier. Eigenaar Ferdinand Hup wandelde op een zaterdagavond door de binnenstad. ,,Ik vond het gezellig met allemaal kroegjes’’, zegt Hup.

De Muzikant heeft al een vestiging in Hoogeveen. ,,Je betaalt 30 euro voor een driegangenmenu, daar zit drinken bij in. Je eet van de kaart, dus geen lopend buffet.’’ Het restaurant wordt met muziekspullen ingericht, de menukaarten zijn lp’s.

menu