Assen vanaf 7 december in winterse sferen

Assen verkeert vanaf 7 december tot en met de eerste week van januari in winterse sferen. Met een overdekte kunstijsbaan, Dickensmarkt en lichtjesfestival.

Overdekte kunstijsbaan op Koopmansplein

De eerste editie van WintersAssen moet de opmaat zijn voor een jaarlijks terugkerend feest rond de kerstdagen. Aan het enthousiasme van de huidige organisatie gaat het niet liggen. Die hebben volop ideeën om van de ruim vier weken in december en januari een sportief en spetterend festijn te maken. Op het Koopmanspein wordt een overdekte ijsbaan aangelegd met een café.

Schoolschaatsen, icebiken, curling en Dickensmarkt

De ijsbaan zelf heeft een oppervlak van 20 bij 17 meter en wordt ingezet voor schoolschaatsen in de ochtenduren, publieksschaatsen in de middag en curling in de avonduren. Daarvoor zijn speciale arrangementen gemaakt. Naast het schaatsen worden ook evenementen georganiseerd als icebiken, bootcamp on ice, kids wintertriathlon en kinderfeestjes. Drijvende kracht hierachter is Martin Veenhuizen van MV Moves.

Tessa de Wilde organiseert op 8, 15, 22 december en 5 januari feestjes voor families (Family Night) en de jeugd (Teenage Party). De Dickensmarkt is van 21 tot en met 24 december.

Assen en kerstmarkt geen gelukkige combinatie

Assen en een kerstmarkt zijn overigens geen hele gelukkige combinatie. Een aantal jaren geleden was er een geslaagde kerstmarkt op het Koopmansplein. De toenmalige wethouder Maurice Hoogeveen sprak toen de verwachting uit dat Assen de mooiste en grootste kerstmarkt in Nederland zou krijgen.

Dat bleken loze woorden. De kerstmarkt verpieterde en alle pogingen om de markt van een nieuwe impuls te voorzien waren vruchteloos. Op de markt stond nog slechts een enkel kraampje en de kerstbomen die in de straten waren gezet maakten een troosteloze indruk. Van de kant van de middenstand was er geen enkele interesse.

Dat moet anders, vindt Sieneke Everts. Zij is medeorganisator van de lichtjesparade die vrijdag 14 december op het programma staat. De parade straalde vorig jaar niet echt. Dat kwam mede door een door de gemeente opgelegd maximumaantal van 35 deelnemende voertuigen en een gebrek aan medewerking van winkeliers, zei Everts tijdens een bijeenkomst gistermiddag bij hotel Van der Valk, waar WintersAssen zich presenteerde.

Everts: ,,Er was geen sfeer omdat alle winkeliers hun winkel om zes uur ‘s avonds dicht hadden gegooid. Ik hoop dat dat nu anders wordt. We moeten het samen doen.’’ In ieder geval is er dit jaar geen maximumaantal deelnemers aan de parade. ,,Iedereen kan mee doen. In de auto, op de motor of fiets of in een scootmobiel. Wanneer die maar verlicht en versierd zijn.’’

De Stichting WintersAssen werkt met een begroting van 100.000 euro. De helft van het geld komt van de gemeente Assen, sponsoren zorgen voor de verdere dekking. De organisatie loopt verder op rolletjes, vertelt voorzitter Nicole Landsbergen. ,,Maar de tijd dringt.’’ Er is nog wel een probleem: er zijn nog vrijwilligers nodig. Honderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.