Assen verlaagt eigen Wmo-bijdrage en schaft die ook deels af

Assenaren die gebruik maken van de Wmo gaan minder of zelfs helemaal geen eigen bijdrage meer betalen. De gemeente komt met een eigen regeling.

Gebruikers kunnen er tot honderden euro’s op vooruit gaan

Omdat de huidige regeling inkomsten- en vermogensafhankelijk is, kan dit honderden euro’s per maand schelen. De gemeente wil met de maatregel voorkomen dat mensen afzien van de noodzakelijke ondersteuning omdat ze die niet kunnen betalen. Voor dagbesteding in de vorm van werk verdwijnt de eigen bijdrage helemaal. Voor Wmo-voorzieningen als schoonmaak, hulpmiddelen en aanpassingen aan de woning blijft de eigen bijdrage voorlopig nog ongewijzigd.

Belemmeringen voor mensen met beperking wegnemen

De gemeente hoopt dat met het aangepaste sociale beleid belemmeringen voor het gebruik van Wmo-voorzieningen worden weggenomen. Dat geldt met name voor kwetsbare groepen als mensen met een psychische of verstandelijke beperking al of niet in combinatie met problemen als verslaving of schulden. Zij zien uit kostenoverwegingen vaak af van de nodige ondersteuning.

De Asser regeling loopt vooruit op de invoering van de nieuwe afspraken, zoals die in het regeerakkoord zijn vastgelegd. Vanaf 1 januari 2019 betaalt, zo is het plan, iedereen maximaal 17,50 euro per vier weken voor Wmo-diensten.

Gemeente hield miljoenen over na invoering nieuwe Wmo

Assen heeft sinds de introductie van de nieuwe Wmo in 2015 vele miljoenen overgehouden. Dat geld is gestort in een speciaal potje om sociale experimenten mee te financieren. Om het Wmo-geld zo goed mogelijk bij de doelgroep terecht te laten komen, had wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij Plop) zelf al een plan uitgewerkt. Het regeringsplan reed de uitvoering daarvan min of meer in de wielen. ,,Het had geen zin om de zaak nu over de kop te gooien en volgend jaar nog een keer weer. Dat geeft in- en buitenshuis te veel gedoe.’’

De gemeente gaat nu vervroegd (een deel) van het regeringsplan uitvoeren en doet daar een schepje bovenop door een aantal doelgroep helemaal vrij te stellen van een bijdrage. Zoals mensen die als dagbesteding arbeid verrichten. ,,Het kan niet zo zijn dat zij werken en aan het eind van de maand daarvoor zelf nog geld op tafel moeten leggen. Dat is onverteerbaar.’’ Wiersma haalt ook een streep door de eigen bijdrage voor mensen die geestelijke zorg nodig hebben, maar hier om financiële redenen hier van afzien. ,,Geld mag nooit een reden zijn om van zorg af te zien’’, zegt Wiersema.

Een aantal andere groepen die gebruik maken van de Wmo gaat een maximale bijdrage van maximaal 17,50 per vier weken betalen. Het gaat om zaken als logeren, begeleiding en dagbestedingen. Voor het gebruik van hulpmiddelen blijft de huidige regeling van kracht. De regering wil ook hier een maximaal abonnementstarief van 17,50 euro, maar de gemeenten zijn daarover middels hun belangenvereniging VNG nog over in gesprek. ,, Je moet niet hebben dat iedereen straks vindt dat hij of zij recht heeft op taxivervoer of een scootmobiel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.