Assen wekt valse hoop door kapvergunning voor bomen aan te vragen

De gemeente Assen wekt regelmatig de valse hoop bij bewoners dat de voorgenomen kap van bomen kan worden aangevochten. Dat constateert de algemene commissie bezwaarschriften.

De commissie sprak zich uit over een bezwaar tegen de kap van bomen op Vredeveldseiland in Assen-Oost. Hier komen woningen en om dat mogelijk te maken moesten de negen aanwezige bomen worden gekapt. Dit zeer tegen de zin van de bewoners van de om het schiereiland liggende Pelikaanstraat, de Vredeveldseweg, de Sperwerstraat en de Mezenlaan. De bezwaren tegen de kap werden onlangs verwoord door bewoner Wim Hulsebosch.

Volgens de commissie zijn de overwegingen van de gemeente lang niet overal even duidelijk. Zo bleek uit de stukken niet welke soort bomen het exact betrof. Verder bleek uit nader onderzoek van de commissie dat feitelijk niet voor negen maar slechts voor twee bomen een kapvergunning hoefde te worden aangevraagd. Alleen de treurwilg en de populier op het eiland hadden een doorsnede van meer dan 45 centimeter en waren vergunningplichtig. Voor de andere bomen was helemaal geen kapvergunning nodig.

De commissie constateert dat het college vaker vergunningen aanvraagt voor het kappen van bomen waarvoor dat niet nodig is. ,,Hiermee geeft u een verkeerd signaal naar de burger af. Het schept namelijk de verwachting dat de kap van de bomen juridisch aanvechtbaar is en dus mogelijk voorkomen kan worden terwijl dit feitelijk niet haalbaar is.’’ Verder zegt de commissie dat het gemeentelijk besluit onvoldoende gemotiveerd is. Evenmin is de commissie duidelijk waarom maar slechts drie bomen worden terug geplant terwijl er negen worden gekapt. ,,Dat moet beter worden gemotiveerd.’’

Dit alles leidt er niet toe dat sprake is van een onrechtmatige daad en het bezwaar daarom wordt toegewezen. Daarbij speelt een rol dat de bezwaren zijn ingegeven door persoonlijke betrokkenheid bij de omgeving. De bomen zijn inmiddels gekapt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.