Assen wil plaatsen zonnepanelen op daken bedrijven afdwingen

Assen onderzoekt de mogelijkheden om bedrijven te verplichten zonnepanelen op de daken te plaatsen. Wethouder Gea Smith (GroenLinks) zei dit gisteravond in een discussie met de gemeenteraad over het inrichten van tien zonneparken in het buitengebied van de Drentse hoofdstad.

Bedrijven moeten tandje bijzetten

Veel Assenaren hebben al zonnepanelen op hun woningen geïnstalleerd. Voor zonneleningen en andere stimulerende maatregelen is veel belangstelling.. ,,Maar bedrijven laten het afweten en we willen dat die ook een tandje harder gaan’’, zei Smith. De wethouder wil RUD Drenthe, de uitvoeringsorganisatie op het gebied van de milieuwetgeving en regelgeving in Drenthe, inschakelen om handhavend op te treden.

Rhee was eerst niet genoemd voor zonnepark

Voor het buurtschap Rhee bood Smith een opening. De bewoners zijn mordicus tegen het zonnepark dat pal voor hun deur wordt aangelegd als het aan B en W ligt. Tijdens de discussie bleek dat Rhee in eerste instantie helemaal niet was genoemd als potentieel geschikte plek voor de aanleg van een zonneweide. De locatie voldoet ook helemaal niet aan de gemeentelijke uitgangspunten. Een lid van de brede werkgroep die de mogelijkheden in Assen voor zonneparken onderzocht, had gezegd dat het buurtschap wel achter de plannen zou staan. Dat was dus niet het geval, sterker nog er was niet met bewoners gesproken.

GroenLinks: ‘Het kan pijn doen’

De meerderheid in de raad hikte hier nogal tegenaan. Volgens GroenLinks fractievoorzitter Hans Marskamp moet het individueel belang wijken voor het algemeen belang. ,,Het kan pijn doen.’’ Smith wilde wel met de bewoners in gesprek om draagvlak te creëren. Zij wilde kijken of er een mooiere inpassing van het park in de omgeving mogelijk was of dat de bewoners zelf meer voordeel van het park konden krijgen.

Aan het eind van de discussie zei Smith nog dat alle gekozen locaties voor zonne-energie ruim voldoende opbrengst hebben om de gekozen doelstelling voor 2020 te halen. ,,Rhee is daar niet voor nodig.’’ De raad vroeg of dit betekende dat Rhee daarmee van de baan is. Zo ver wilde Smith niet gaan. ,,U beslist daar over.’’

Een aantal fracties in de raad voelt er niets voor om een zogeheten verklaring van geen bedenking af te geven aan B en W. Zonneparken passen niet in het geldende bestemmingsplan. De verklaring verkort de benodigde procedures en de raad zou daar zelf niet meer aan te pas komen. De fracties willen zeker bij de eerste parken zelf nog een vinger aan de pols houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.