Vrolijk loopt hij met vrienden in het feestgedruis van het TT-festival in 2019 in het centrum van Assen. Eduard (49) uit Voorthuizen heeft een gezellige nacht tot hij in de Kruisstraat uit het niets een verwoestende klap krijgt die zijn leven voorgoed zal veranderen. ,,Ik werd in het ziekenhuis wakker en wist totaal niet wat er gebeurd was.”

Een 23-jarige Assenaar zat woensdag voor de politierechter. Hij deelde de snoeiharde klap uit. Een echte aanleiding was er niet. Een vriend van het slachtoffer zou tegen hem aan zijn gelopen, verklaart hij. ,,Er ontstond er een discussie. Het bloed werd onder onze nagels vandaan gehaald.”

Volgens de Assenaar stapte het slachtoffer naar voren. ,,Ik dacht dat hij een gevechtspositie aannam en mij wilde slaan. In een flits heb ik uitgehaald. Hij ging neer. Ik ben weggelopen.” Getuigen hebben volgens de rechter bij de politie verklaard dat de verdachte een ‘kickboksklap’ uitdeelde. ,,Ik zit niet op kickboksen. Het was een gewone klap”, reageert de verdachte. Het is een doodgewone jonge man, zonder strafblad, met een goede baan. ,,Het spijt me heel erg. Ik had het niet zo bedoeld”, zegt hij in zijn laatste woord.

Verkeerd geraakt

Eduard raakt zwaar gewond door de klap. Hij wordt die nacht buiten bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht. Artsen constateren dat zijn kaak op meerdere plaatsen gebroken is. Hij heeft ook hersenletsel. De officier van justitie vindt het een ernstige zaak. Zij constateert dat de verdachte niet de bedoeling had om het slachtoffer zwaar letsel toe brengen. ,,Hij heeft de pech gehad dat hij hem ontzettend verkeerd heeft geraakt.”

De politierechter is het met de officier eens. De Assenaar is schuldig bevonden aan mishandeling met zwaar letsel tot gevolg. Hij wordt veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. De verdachte moet Eduard 3250 euro schadevergoeding betalen. Veel minder dan de ruim 8000 euro die namens hem wordt geclaimd. Eduard is na afloop verbijsterd over de uitspraak. Tijdens de zitting had hij een slachtofferverklaring willen voordragen, maar om onduidelijke redenen krijgt hij niet de gelegenheid om gebruik te maken van zijn spreekrecht.

Op twee plekken hersenletsel

De inwoner van het Gelderse Voorthuizen komt al bijna 30 jaar met veel plezier met vrienden naar het TT-festival. Bijna anderhalf jaar later kan hij nog steeds niet bevatten wat hem is overkomen. ,,Ik liep die avond nietsvermoedend op straat en werd plotseling wakker in het ziekenhuis. Van de gebeurtenis zelf kan ik mij niks meer herinneren. In het ziekenhuis bleek dat onder andere mijn kaak op meerdere plekken was gebroken. Doordat ik op twee plekken hersenletsel had mocht ik niet direct geopereerd worden, dit zou namelijk gevaarlijk kunnen zijn. De druk op mijn hersenen diende eerst te slinken.”

De volgende avond is Eduard aan zijn kaak geopereerd. ,,Door de zwelling in mijn hoofd heb ik veel last van hoofdpijn. Dit heb ik tot op de dag van vandaag veelvuldig. Elke maand ga ik hiervoor naar de fysiotherapeut. In het begin kon ik nog maar met een oog kijken. Inmiddels is mijn zicht gelukkig redelijk hersteld. Maar mijn gehoor aan de rechterkant is voor 50 procent afgenomen. De artsen hebben mij meegedeeld dat dit ook niet meer terug zal komen. Ik kan eigenlijk niet met woorden beschrijven hoe moeilijk en kwalijk ik het vind dat door zo’n zinloze mishandeling, ik de rest van mijn leven gehoorschade zal hebben.”

Drie maanden op bed gelegen

De gehoorschade beperkt hem in zijn werk als leidinggevende. ,,Eén op één gesprekken voeren met medewerkers gaat met moeite, maar leidinggeven aan een groep is een groot probleem. Ik hoor dan teveel geluiden en kan anderen mensen moeilijk verstaan. Op deze manier word ik iedere dag met het voorval geconfronteerd en enorm beperkt in mijn werkzaamheden. Uiteindelijk heb ik ruim drie maanden op bed gelegen. Pas in maart van dit jaar ben ik weer volledig gaan werken.”

Deze mishandeling heeft een deel van zijn leven ontnomen, zegt Eduard. ,,Ik durf laat op de avond niet meer alleen over straat te lopen. Niet alleen ik, maar ook mijn vrouw, kinderen, familie en vrienden zijn ontzettend geschrokken. Mijn vrouw en kinderen denken nog vaak terug aan het moment waarop zij in de nacht naar het ziekenhuis moesten komen. Niet wetende wat ze zouden aantreffen en of en op welke manier ik hieruit ging komen.”

Frustratie, boosheid, wanhoop en verdriet

Wat hem niet los laat is de vraag waarom en hoe dit kon gebeuren. ,,Ik ken namelijk alleen de verhalen van hoe het is gegaan, maar ik zou het toch prettig vinden om te weten wat er nou echt gebeurd is. Ik voel ontzettend veel frustratie en boosheid en ook wanhoop en verdriet. Ons leven heeft gewoon stil gestaan, terwijl de verdachte op vrije voeten was. Wij vragen ons af of hij zich wel beseft dat hij een leven kapot heeft gemaakt.”

Eduard vindt de straf die de Assenaar is opgelegd veel te laag. ,,Naar mijn mening is er maar één echt passende straf en dat is dat de verdachte voelt hoe ik me heb gevoeld, dat hij net als ik een half jaar van zijn leven inlevert. De straf die hij nu heeft gekregen doet geen recht aan wat mij is aangedaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe