Assenaar die gevangenismedewerkster heeft gedood, moet terug naar tbs-kliniek

De 45-jarige B.M. uit Assen die een creatief therapeute van de gevangenis De Marwei in Leeuwarden heeft doodgestoken, moet terug naar de tbs-kliniek.

Dat heeft de rechtbank in Assen donderdag bepaald. De Assenaar uit voormalig Joegoslavië werd al enige tijd behandeld buiten de kliniek. Vanwege zijn veroordeling is hij vorig jaar tot ongewenst vreemdeling verklaard. M. heeft zich daar in een lange juridische procedure uiteindelijk tevergeefs tegen verzet. Sindsdien was hij volgens behandelaars en de reclassering onbereikbaar, onberekenbaar en gevaarlijk.

In rechtbank bewaakt door zes politiemensen

Twee weken geleden stond M. voor de rechtbank in Assen, omdat het Openbaar Ministerie op basis van het advies van deskundigen tot de conclusie kwam dat hij terug in het regime van tbs met dwangverpleging moet. Bij de zitting was de Assenaar geboeid en werd hij bewaakt door zes politiemensen.

De Kroaat heeft een zeer gewelddadig verleden. Hij leed al langer aan paranoïde angsten. In 2002 werd hij veroordeeld tot achttien maanden cel en tbs voor poging tot doodslag op zijn vader. Eerder had hij zijn moeder aangevallen met een mes. In afwachting van opname in een tbs-kliniek werd hij geplaatst op een speciale afdeling van penitentiaire inrichting De Marwei in Leeuwarden. Op 29 januari 2003 stak hij daar een 51-jarige creatief therapeute dood.

32 keer met een beitel gestoken

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat M. de vrouw met een houten hamer op het hoofd heeft geslagen. Daarna heeft hij haar ten minste 32 keer met een beitel gestoken. De beitel werd afgebroken in haar borstkas gevonden. Het was de eerste keer dat in Nederland een gevangenismedewerker door een gedetineerde werd gedood. Voor de moord werd M. opnieuw tot tbs met dwangverpleging veroordeeld.

Een paar jaar geleden, de man had ongeveer 13 jaar in de tbs-kliniek gezeten, is de straf omgezet in tbs met voorwaarden. Dat betekent dat hij niet meer in de kliniek verbleef, maar nog wel werd behandeld. In augustus 2017 werd de man door de Raad van State tot ongewenst vreemdeling verklaard.

Agressieve impulsdoorbraken

Sindsdien is hij volgens zijn behandelaars niet meer te handhaven. De rechtbank bepaalde donderdag dat de man terug moet naar de tbs-kliniek. ,,De dreigende uitzetting naar Kroatië hebben geleid tot agressieve impulsdoorbraken. In de tbs met voorwaarden is hij niet meer te handhaven. Hij is gevaar voor zichzelf en voor anderen.”

Volgens het OM betekent de hervatting van de tbs niet dat de man niet het land uitgezet kan worden. Dat proces gaat gewoon door. ,,Uiteraard wordt wel gekeken of dat op een verantwoorde manier kan. We zetten hem niet zomaar over de grens.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.