Assenaar moet de cel in voor belastingfraude

Een 60-jarige man uit Assen moet zeven maanden de cel in voor het plegen van belastingfraude. Dat bepaalde de rechtbank in Almelo maandag. Ook moet hij een boete van 1000 euro betalen.

Behalve de fraude vervalste hij ook facturen en deed hij zich voor als meester in de rechter, terwijl hij dat niet is. Zijn vrouw (58) is voor haar aandeel bij de fraude veroordeeld tot honderd uur werkstraf (veertig voorwaardelijk).

De man begon in 2008 een bedrijf als juridisch adviseur en zijn vrouw in 2011 als zelfstandig schuldhulpverlener. De man deed de btw-aangiften en ook de aangiften inkomstenbelasting bij de Belastingdienst voor beide bedrijven.

Daarbij voerde hij ten onrechte allerlei privékosten, zoals twee verhuizingen, kosten voor een auto, medische kosten en advocaatkosten op als zakelijke kosten. Ook claimde hij zelfstandigenaftrek en allerlei andere belastingvoordelen. Bij een controle van de Belastingdienst liep het stel tegen de lamp.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde het stel ervan voor bijna een ton te hebben gefraudeerd. De rechtbank vindt 50.000 euro bewezen.

De Assenaar is vaker veroordeeld voor fraude. Een deel van de fraude tussen 2008 en 2013 pleegde hij terwijl hij een celstraf van anderhalf jaar uitzat voor een eerder misdrijf. Dat neemt de rechtbank hem nog het meest kwalijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.