Assenaren drinken en roken meer dan vier jaar geleden

Het aantal Assenaren dat rookt en/of alcohol drinkt is de afgelopen vier jaar gestegen. Met name vrouwen in de Drentse hoofdstad zijn meer gaan roken.

Inwoners zijn ook minder gaan bewegen

Verder zijn Assenaren ook minder gaan bewegen, zo blijkt uit het vierjaarlijkse onderzoek naar de gezondheid onder Assenaren door de GGD. Overgewicht en obesitas nemen toe in de Drentse hoofdstad met alle gezondheidsrisico’s en problemen van dien, zo constateert de Gezondheidsdienst. ,,Het gaat dan onder andere om hart- en vaatziekten, longaandoeningen en diabetes.’’

Opvallend is dat uit de screening door de jeugdgezondheidszorg naar voren komt dat Asser jongeren in vergelijking met leeftijdsgenoten in andere Drentse gemeenten vaker een gezond gewicht hebben. Ze drinken en roken ook minder dan hun Drentse leeftijdsgenoten.

Kwart jongens maakt zich schuldig aan probleemgedrag

Jongeren in Assen sporten en bewegen op hun beurt juist minder dan andere Drentse jongeren. Probleemgedrag komt met name voor bij jongens, stelt de Gezondheidsdienst verder vast. ,,Bijna een kwart maakt zich hier schuldig aan. Net als bij de volwassenen is er een verband tussen opleidingsniveau en ongezonde leefstijl’’, meldt de GGD.

Over het algemeen zijn Assenaren positief over hun gezondheid. Zo’n tachtig procent ervaart die als goed of zeer goed, zo blijkt uit het onderzoek. Naarmate mensen ouder worden, zijn ze minder positief over hun gezondheid. Ruim een kwart van de Assenaren ondervindt belemmeringen door een ziekte of aandoening. Bijna de helft van de 65-plussers wordt hierdoor beperkt.

Steeds meer kwetsbare ouderen

Het aantal kwetsbare ouderen in Assen neemt toe, waarbij vaak sprake is van een combinatie van fysieke en mentale problemen. Bijna de helft van de ouderen heeft problemen met eenzaamheid, zo komt uit het onderzoek naar voren.

De gemeente gebruikt de uitkomst om met name op het gebied van preventie zo goed mogelijk op de ontwikkelingen in te kunnen spelen. Zowel voor de jeugd als volwassenen zijn hiervoor activiteiten ontwikkeld. Bij volwassenen ligt de nadruk op kwetsbare groepen met als thema’s leefstijl, opvoedingsondersteuning en werk en inkomen. Bij de jeugd ligt de aandacht bij preventie en een gezonde en duurzame levensstijl en bij ouderen op meer bewegen en het tegengaan van eenzaamheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.