Asser Western krijgt staartje in rechtbank

De strijd rondom het Asser café The Saloon kreeg vandaag een staartje in de rechtszaal. Nadat het café in 2013 vier maanden op slot moest van de gemeente vanwege onrust in de Asser horeca, stond gisteren Sam M., de 32-jarige ex-vriend van de eigenaresse, terecht.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij twee mannen probeerde over te halen om geweld te plegen in de Asser cafés Cheers en Club Jackson's. Ondanks dat het OM de zaak drie jaar geleden seponeerde, eiste de officier van justitie dinsdag drie maanden gevangenisstraf tegen M.

In 2013 sloeg de concurrentiestrijd tussen vooral The Saloon en Cheers om in haat en nijd. In juni dat jaar dook er een filmpje - opgenomen in The Saloon – op, waarop te zien was hoe de Sam M. twee anderen vertelt dat ze Cheers en Club Jackson's kort en klein moeten slaan. Tijdens de rechtszaak bleek dat het zelfs het woord liquidatie viel over de eigenaar van café Cheers.

Toen het filmpje in juni 2013 opdook, deed de eigenaar van Cheers aangifte. De vader van de eigenaresse van The Saloon en haar ex-vriend Sam M. werden verhoord en de gemeente sloot de kroeg voor vier maanden. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak in het najaar van 2013, maar na een klacht van de eigenaar van Cheers besliste het hof in Leeuwarden dat het OM M. - op het filmpje te zien als opdrachtgever - moet vervolgen.

De 32-jarige oud-inwoner van Assen bekende dat hij op de beelden stond en opdracht tot geweldpleging gaf, maar verklaarde in de rechtszaal dat hij door vijf mannen werd bedreigd om dat te doen. Ook zei hij vanwege de bedreigingen te zijn verhuisd naar Ameland. Omdat de man zelf nooit aangifte heeft gedaan vond de officier dat verhaal twijfelachtig.

De eigenaar van café Cheers eist ruim 7800 euro schadevergoeding. Dat bestaat uit omzetderving, maar ook uit smartengeld. Hij en zijn gezin hebben geleden onder de dreiging, stelde hij: in de zaak is extra beveiliging ingezet en thuis heeft hij een tijdje politiebewaking gehad. Ook is het gezin tijdelijk naar een hotel gevlucht.

De rechtbank doet op 14 juni uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.