Asser broers Prosper en Darlington Isaacs mogen in Nederland blijven

Foto Marcel de Jong

De Asser broers Darlington en Prosper Isaacs mogen in Nederland blijven. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik gemaakt en hen een verblijfsvergunning verleend.

Burgemeester Marco Out van Assen maakte het nieuws dinsdagmorgen bekend, tijdens het halen van een stempel waaraan de broers wekelijks moeten voldoen. De mededeling leidde tot emotionele vreugde-uitingen bij de broers en de sympathisanten die hen al langdurig steunen en trouw bij de stempelsessies aanwezig zijn. Tranen biggelden niet alleen bij Darlington en Prosper over de wangen.

loading

Sierra Leone

De broers (toen 14 en 11 jaar) kwamen vijftien jaar geleden op jeugdige leeftijd vanuit het door oorlog geteisterd Sierra Leone naar Nederland. Na enkele omzwervingen kwamen ze in Assen terecht, gingen er naar school en spraken binnen twee jaar bijna accentloos Nederlands. Na de middelbare school studeerde Darlington af aan de Rijksuniversiteit (communicatie en informatiewetenschappen) en Prosper aan de Hanzehogeschool als civiel technisch ingenieur.

Dat is al weer enkele jaren geleden. Sindsdien zitten ze thuis. Want zonder verblijfsvergunning geen identiteitsbewijs en dan mag je niet werken, je bent niet verzekerd, je kunt je niet inschrijven voor een huurwoning en geen rijbewijs halen. De broers waren wanhopig door de uitzichtloosheid van hun situatie en de dreiging dat elke dinsdag een van hen kon worden opgepakt tijdens de stempelsessie op het politiebureau.

Veel aandacht

Assenaar en PvdA-raadslid Luc Rengers trok zich al snel na hun komst het lot van de broers aan en maakte zich jarenlang sterk voor hen. Zonder succes. Medio dit jaar werd de actie nieuw leven ingeblazen toen een groep vanuit politieke, maatschappelijk en kerkelijke organisaties aan de weg ging timmeren. Zij klopten op allerlei deuren om aandacht voor de situatie van de broers te vragen.

Dit resulteerde eind september in een protestmars in Den Haag, waar bij de Tweede Kamer, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Paleis Noordeinde pamfletten werden uitgedeeld. Aanvankelijk zonder direct succes, maar de aandacht was wel weer op de kwestie gevestigd. Zelfs Koning Willem-Alexander had er weet van. In een brief liet de IND weten dat de koning begaan is met het welzijn van Darlington en Prosper.

Verder leven

In de stille diplomatie is op de achtergrond de laatste tijd ook veel gebeurd. Burgemeester Out heeft contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Bert Koenders heeft bemiddeld in het contact met de ambassadeur van Sierra Leone in Brussel. Out sprak op de ambassade met de ambassadeur en die zegde toe zijn uiterste best te doen.

Hoe het is gebeurd en wie wat deed doet er uiteindelijk niet meer toe. De broers kunnen eindelijk verder met hun leven.

 

In dit filmpje van Marcel de Jong ziet u hoe beide broers vanochtend worden toegesproken door burgemeester Marco Out.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe