Asser buurt slaat alarm: Bomen zijn vergiftigd

Wat acht jaar geleden via de rechter is tegengehouden, lijkt alsnog te gebeuren: een karakteristieke beukenstoel aan de Prins Hendrikstraat in Assen legt alsnog het loodje.

Gaten

Buurtbewoners hebben alarm geslagen bij de politie en de gemeente, omdat het rijtje karakteristieke beuken snel zijn blad aan het verliezen is. Geconstateerd is bovendien dat er twaalf vingerdikke gaten zijn geboord onderin de acht stammen. Voor buurman Jaap de Vries is het duidelijk: iemand wil erg graag dat de beuken verdwijnen en omdat dat niet met een kapvergunning lukt worden de bomen langzaam vermoord.

Hij en andere omwonenden zijn ontsteld over de kwestie. Het voert te ver om direct maar met de vinger te wijzen naar de eigenaar van het perceel: projectontwikkelaar Stagoed Investment, maar feit is dat de bomenrij bebouwing van het perceel lastig maakt. Feit is ook dat het grond grond op Funda te koop staat mét tekening hoe het zou kunnen worden als de bomen verdwenen zijn.

‘Iets aan de hand’

Het perceel is nooit bebouwd geweest, omdat het als tuin in gebruik was bij een groot herenhuis aan de Hendrik de Ruiterstraat. De nu reusachtige beuken waren ooit een beukenhaag, die samengegroeid zijn tot een beukenstoel. De buurt koestert de groene long, omdat er al niet zoveel groen in de buurt is en omdat ze een groen sieraad vormen voor de Prins Hendrikstraat.

De Vries: ,,Er is duidelijk iets aan de hand. Er zitten twaalf gaten in de bomen en die zijn met bladeren verhuld. De bomen waren een paar weken geleden nog mooi groen, maar nu worden ze bruin en laten het blad vallen.”

Kapvergunning

De bomenrij stond in 2008 ook al in de belangstelling, omdat de gemeente een kapvergunning had afgegeven. Die is door de overbuurvrouw met succes tegen gehouden.

De eigenaar van het perceel reageert zegt niets te weten van gaten of vergiftiging. ,,Voor mij hoeven die bomen niet weg. Bouwen kan ook mét. Maar ik ben er nu niet intensief mee bezig.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.