Asser carillon mogelijk naar dak van De Nieuwe Kolk

Het carillon op het gemeentehuis in Assen krijgt als het kan een nieuwe plek op het dak van bioscoop/theater De Nieuwe Kolk.

'Positief'

De Stichting Carillon Assen laat na de zomervakantie bouwkundig onderzoek doen naar de nieuwe locatie voor het klokkenspel. Met de gemeente, Binnenstadsvereniging MKB Assen en De Nieuwe Kolk zijn al gesprekken gevoerd over de verhuizing. ,,Iedereen is positief,’’ zegt bestuurslid Roel Munneke van de stichting.

De stichting werd opgericht als reactie op het beëindigen medio 2013 van de subsidie voor de bespeler van het carillon Auke de Boer uit Groningen. De gemeente koos er uit kostenoverwegingen voor om de klokken alleen nog door een computer te laten bespelen. De stichting wilde de beiaardier behouden, zonder succes.

Geschenk

Het carillon is een geschenk van de Assenaren aan de gemeente Assen. De eerste aanzet werd gegeven in 1950. Burgemeester Bothenius Lohman stelde het geld dat hij bij zijn afscheid kreeg beschikbaar voor de beiaard. Later werd het carillon door publieksacties uitgebreid tot in totaal 40 klokken.

Het klokkenspel heeft in de loop der jaren op diverse locaties vrolijke klanken over de stad verspreid. De eerste locatie was de toren van de Abdijkerk aan de Brink. Op een gegeven moment was de situatie niet veilig meer en werd het carillon overgebracht naar de secretarie van het oude gemeentehuis aan de Brink. Later, toen de gemeente naar de Noordersingel verhuisde, kreeg het muziekinstrument een plekje op het achterste deel van het stadhuis. ,,Bijna onzichtbaar en dat is jammer’’, zegt Munneke.

Live spelen

In de zoektocht naar een nieuwe locatie heeft de stichting nog bekeken of het carillon terug kan naar het torentje van de Abdijkerk. ,,De provincie Drenthe is eigenaar van het museum en dat is toch een complicerende factor. Bovendien zorgt het carillon voor te veel trillingen.’’ De Nieuwe Kolk is nu gekozen omdat het carillon hier hoog kan staan. ,,Dat is voorwaarde in verband met het bereik. Het geluid moet wel hoorbaar zijn in het hart van stad.’’

De opzet is het carillon op de nieuwe locatie ook weer live te laten bespelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.