Asser militair helpt op Haïti na orkaan

Lorenzo van der Laan (20) uit Assen verleent momenteel hulp op Haïti. Als een van de militairen uit Havelte is hij aan boord van het marineschip Holland.

Zware orkaan

Hij heeft geholpen met de reparatie van het dak van het ziekenhuis van Les Cayes. De zware orkaan Matthew heeft begin deze maand een ravage aangericht op Haïti, vooral in de zuidwestpunt van het eiland in het Caribisch gebied. ,,De golfplaten van het dak van het ziekenhuis waren krom gewaaid en zaten vol scheuren. Wij hebben ze vervangen”, vertelt Lorenzo van der Laan vanuit de haven in Port-au-Prince.

Hij is een van de vijf genisten van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte die aan boord van het marineschip Holland zitten. Ook is nog een medisch verpleger uit Havelte op het schip. Het marinevaartuig laadt in de haven van de hoofdstad van Haïti voedsel en water in om opnieuw naar de zwaar getroffen zuidwestpunt van het land te varen.

Lorenzo heeft ook de schade opgenomen van de steiger in haven van Jérémie. ,,Die is van gewapend beton en grotendeels verwoest. De steiger is zelfs een heel stuk opgeschoven. De orkaan moet een geweldige kracht hebben gehad.” Hij heeft de afmetingen en stevigheid van de steiger bekeken om te bepalen of grote schepen er kunnen afmeren om hulpgoederen te lossen.

Kleine bootjes

De bemanning van de Holland heeft ook voedsel, water, tenten en bouwmaterialen aan land gebracht. ,,Dat doen we met kleine bootjes omdat het water aan de kust en in de havens te ondiep is voor de Holland. Vooral de dorpjes aan de kust zijn zwaar getroffen. Huizen zijn weggevaagd en bomen omgewaaid.” Ook dreigt er een cholera-epidemie.

De Holland blijft nog een tijd in Haïti om hulp te verlenen. ,,Het rare is dat in gebieden waar nog geen hulp is geweest, de mensen heel rustig zijn. In dorpen waar al hulp is verleend, dringen ze zich aan ons op.” Dat doet denken aan beelden van het tweede Nederlandse marineschip, Pelikaan, dat in Haïti hulp verleent. Honderden mensen wachtten het schip in de haven van Jérémie op, maar dat ging zo chaotisch dat het niet veilig was om af te meren.

Lorenzo blijft nog tot en met volgende week in Haïti. Daarna keert hij terug naar Curaçao waar hij met een groep uit Havelte tot 8 november verblijft. ,,Ik ben nog nooit zo lang op zee geweest. Zeeziek? Daar heb ik gelukkig geen last van.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.