Toen ze nog in ‘t Haantje in Drenthe woonde was ze turnster. In Groningen liep ze survivalruns. Nu is de 27-jarige Astrid Sibon de beste vrouwelijke ninja van Duitsland. Ze won het tv-programma Ninja Warrior waarin deelnemers een extreem hindernissenparcours afleggen. Ze pakte 25.000 euro en hoopt de wereld te veroveren.

Gefeliciteerd! Hoe is het met de spiertjes?

„De opnames waren in februari, dus ik ben wel weer hersteld. De dag van de finale ging het ook wel oké: ik eet goed op zo’n dag.”

Je groeide op in ‘t Haantje in Drenthe, later woonde je in Groningen. Wanneer ontdekte je dat je talent hebt?

„Ik ben begonnen met turnen en deed dat op vrij hoog niveau. Mijn moeder reed mij en mijn broertje echt overal naar toe voor wedstrijden. Later bleek dat ik niet beweeglijk genoeg ben om de echte top te halen. Toen ik in Groningen ging studeren ben ik me meer toe gaan leggen op survivalrun. In die tijd kwam de aankondiging van het tv-programma Ninja Warrior in Nederland. Ik kende het al uit Amerika en dacht: dit moet ik doen.”

Je deed in Nederland mee aan Ninja Warrior, later in Zwitserland, nu in Duitsland bij de All Stars editie: je bent een naam geworden.

„Ik woon in Zwitserland. Daar ging ik wonen omdat ik er een baan kon krijgen, wat makkelijker dan in Nederland. Om aan de Duitse editie mee te doen moet je vooral de taal goed spreken. Dat met mijn ervaring maakte dat ik direct mee mocht doen. Dit was een aflevering met allemaal bekende namen uit het wereldje.”

Miljoenen mensen zien hoe jij het ervan brengt in de wedstrijden. Geeft het extra spanning dat alles gefilmd wordt voor tv?

„Zeker. In het begin veel meer dan nu. Ik heb al eens een black-out gehad in de finale waardoor ik tweede werd in plaats van eerste. Een heel bittere pil. Daarna heb ik contact gehad met een sportpsycholoog uit Groningen. Nu weet ik mijn draai beter te vinden. Voor de show dans ik en luister ik muziek om rustiger te worden. Dat werkt, maar zenuwen blijven er altijd.”

Je won 25.000 euro. Wat ga je ermee doen?

„Ik heb met mijn vriend een busje gekocht. Die willen we ombouwen om naar klimgebieden en wedstrijden te kunnen. Verder heb ik het plan om binnen een paar jaar een eigen ninja-academie op te zetten.”

Je bent fysiotherapeut. Is er nog iets anders dan sport in jouw leven?

„Eigenlijk niet nee. Bij mij is het werken en trainen. Ik moet de weken goed indelen en uitkijken dat ik niet overbelast raak.”

Ninja Warrior werd vooral voor televisie gemaakt. Wordt het een echte sportdiscipline?

„Daar zijn we wel mee bezig. In Duitsland wordt het steeds groter. Elke week opent er voor je gevoel wel een nieuwe ninja warrior-gym. In Frankrijk is het ook groot en in Amerika helemaal. Daar zijn ze bezig met een reglement, zodat het wereldwijd op dezelfde manier uitgevoerd wordt. We hopen dat het ooit een olympische sport wordt.”

Dit was je grootste wedstrijd tot nu toe. Waar gaat het naartoe met jou als ninja?

„Ik hoop bij steeds grotere wedstrijden mee te kunnen doen, wereldwijd. In Japan zou ik graag meedoen en Amerika is echt mijn droom. Het niveau daar is bij de vrouwen echt heel hoog. Ik ben op zoek naar wat sponsoren en hoop zo steeds verder te komen. Deze winst gaat me daar hopelijk bij helpen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe