Atlete Silvana uit Coevorden springt 24 uur lang non-stop op en neer voor hulp aan Australië: 'Er gaan tranen vloeien'

Silvana Hoeberichts. Eigen foto

De beelden van de bosbranden in Australië lieten crossfittrainer Silvana Hoeberichts uit Coevorden de afgelopen week tijdens haar vakantie op Curaçao niet meer los. Ze wist wat ze moest doen: geld inzamelen voor hulp aan mens en dier in de getroffen gebieden. Dat doet zij volgende week zaterdag bij Crossfit Coevorden door 24 uur lang burpees te maken.

Hallo Silvana, wat zijn burpees precies?

,,Dat is een korte, snelle beweging waarbij je achtereenvolgens op twee benen staat, gaat liggen en weer snel omhoog komt. Een hele zware oefening die een grote aanslag op je conditie betekent.”

Waarom ga je juist 24 uur lang burpees maken om geld in te zamelen?

,,Mensen schrikken altijd als burpees deel uitmaken van een workout. Hoe sneller je ze doet, hoe zwaarder het is. Je kan letterlijk gaan kotsen omdat je lichaam helemaal verzuurt. Toen ik maandag mijn actie bekendmaakte, kreeg ik veel geschokte reacties. Hoe ik het denk vol te houden. En dat wordt inderdaad niet makkelijk; er gaan tranen vloeien. Ik wil ook een livestream doen via Instagram.”

Ben je goed getraind?

,,Jawel. Zelf vind ik burpees leuk om te doen en heb ik er redelijk wat ervaring mee. Tot volgende week zaterdag ga ik ze dagelijks wel 20 tot 50 keer maken, in combinatie met andere oefeningen. Mijn actie begint zaterdag 18 januari om 12.00 uur. Vanaf dan wil ik zo’n 300 burpees per uur maken. De enige rust die ik mijzelf gun zijn korte pauzes van niet langer dan vijf minuten om naar het toilet te gaan of een banaan of mueslireep te eten. Stilzitten wil ik niet. Het wereldrecord staat overigens op 1000 stuks in 12 uur. Wellicht dat ik dat ook ga verbeteren. Ik ben wel benieuwd hoe mijn lichaam erop gaat reageren. Er staat wel een emmer naast mij. Die ga ik wel een paar keer gebruiken, verwacht ik.”

Ga je de actie alleen doen?

,,Ja, helemaal alleen. Ik wil verder niemand ermee lastigvallen en tegelijkertijd voel ik mij persoonlijk geroepen. Ik wil precies datgene voelen wat de hulpverleners ook doormaken. Die hebben geen keus, kunnen niet rusten en moeten doorgaan. Ik was de afgelopen week op vakantie in Curaçao en werd dagelijks geconfronteerd met de beelden van de branden. Ik heb echt zitten huilen en vond dat ik iets moest doen, in plaats van wegkijken. Ook omdat ik zo’n grote dierenvriend ben geweest. Ooit was ik een jaar actief voor de vrijwillige brandweer. Die hulpverleners staan letterlijk voor hetere vuren. Uiteindelijk zal de actie mij meer energie kosten dan dat het mij oplevert, maar dat geldt voor de hulpverleners ook. Er is een crisissituatie, je gaat gewoon.”

Jouw streefbedrag is 2400 euro. Hoe zorg je ervoor dat jouw geld ook daadwerkelijk bij de hulpverleners terechtkomt?

,,Wat ik niet wil is dat de opbrengst terechtkomt bij een grote organisatie en het geld naar de portemonnee van de directeur vloeit. Ik volg veel hashtags op Instagram en kom dan direct uit bij getroffen mensen. Een vriend van mij is veel in Australië geweest en helpt mij ook verder waar ik het geld het beste aan kan doneren. Ik wil dat het geld direct bij brandweerlieden, bewoners, opvangcentra of dierenorganisaties terechtkomt. Tot op de laatste cent.”

Volg Silvana’s actie via deze link .

menu