Attero haalt 'vergeten' glas uit huisvuil

Attero in Wijster is erin geslaagd ongeveer de helft van het ‘vergeten' glas in huishoudelijk restafval terug te winnen. De zuiverheid doet met 98,5 procent niet onder voor glas uit de glasbak.

Zuiver betekent in dit geval dat het glas vrij is materialen die er niet in thuishoren en dat het ook nog eens op kleur wordt gesorteerd. Attero spreekt van een wereldprimeur. Er zijn vaker proeven geweest met het terugwinnen van glas uit restafval, maar nooit met dergelijke uitkomsten. ,,Het resultaat is vergelijkbaar met het glas dat via bronscheiding wordt ingezameld. Dat is nog nooit eerder vertoond'', zegt Robert Corijn van Attero.

Attero voerde de proef uit in opdracht van Nedvang, de organisatie die de inzameling en recycling van verschillende soorten verpakkingsmateriaal in Nederland regisseert. Enkele technologiebedrijven en een glasrecycler werkten ook mee. De Wageningen Universiteit heeft de studie begeleid en stelde het uiteindelijke rapport op.

Het huishoudelijk restafval, dat Attero in Wijster scheidt, bestaat voor 4 procent uit verpakkingsglas. Dat lijkt niet veel, maar op het totaal van 850 miljoen kilo huisvuil is Attero in elk geval technisch in staat om 15 miljoen kilo glas per jaar terug te winnen en aan te leveren voor hergebruik.

Een mooi resultaat, maar de vraag is of deze manier van scheiden gemeengoed wordt. Bedrijven, die glas recyclen, vragen zich af of het resultaat in een grote scheidingsinstallatie net zo goed zal zijn. Ook hangt er een prijskaartje aan. ,,En er moet afzet zijn voor het glas. Want zonder afzet kun je dit niet doen'', zegt Léon Dirrix, woordvoerder van Attero.

Hij waarschuwt ervoor dat deze manier van scheiden een aanvulling is op het scheiden aan de bron, bij de mensen thuis. ,,We blijven bronscheiding op alle mogelijke manieren stimuleren.'' In Nederland moet het terugwinresultaat van verpakkingsresultaat worden verhoogd van 80 naar 90 procent. De Europese doelstelling is ‘slechts' 60 procent terugwinnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.