Attero over branden: 'We willen een goeie buur zijn, maar garanties zijn er in deze sector niet'

Bij afvalbedrijf Attero in Wijster brak afgelopen jaar zes keer brand uit. Twee daarvan zijn veroorzaakt door afval dat langer dan gebruikelijk lag opgeslagen.

,,Eind vorig jaar hebben we onze sorteerinstallatie voor pmd-verpakkingsafval omgebouwd om beter te kunnen sorteren", vertelt marketing manager Robert Corijn van Attero." PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) lag daardoor langer opgeslagen dan gebruikelijk.

Achterstand nog niet weggewerkt

In twee van de zes gevallen heeft warmte-ontwikkeling bijgedragen aan het uitbreken van de brand. De achterstand in het verwerken van het door de gemeentes aangeleverde verpakkingsafval is nog niet weggewerkt. ,,Een gedeelte van dat afval is geschroeid, waardoor het verwerken moeilijker is. Dat doen we gedoseerd", stelt Corijn.

Bij vijf van de zes branden was broei de oorzaak: een oorzaak die in de afvalsector nooit honderd procent af te dekken valt. Maar wat veroorzaakt dat het afval überhaupt de kans krijgt om te broeien? En hoe kan het dat de branden, ook de laatste - veroorzaakt door een technisch mankement - elke keer in het weekend uitbreken?

Roerige jaren

De afvalverwerker heeft roerige jaren achter de rug. In 2013 verkopen Nederlandse gemeentes en provincies hun aandelen aan een private investeerder, die het -met een megawinst- in maart vorig jaar opnieuw verkoopt aan de Britse investeerder 3i en het Duitse DWS, onderdeel van de Deutsche Bank.

,,We zijn met minder mensen meer werk gaan doen", stelt Corijn. Volgens de marketing manager komt de druk op de branche van twee kanten. ,,Gemeenten hanteren plafondtarieven waarvoor je het werk amper kan doen", stelt hij. Daarnaast is de internationale afzetmarkt voor afval krap - reden voor Attero om steeds meer zelf te doen. Het bedrijf eindigde vorig jaar in de min. Bestedingen moesten onder de loep.

Te laat ontdekt

Maar, stelt Corijn: ,,Je wil niet besparen op mensen, we willen koste wat kost veilig blijven werken." Daarom zijn de meeste bezuinigingen aan de overhead-kant te vinden. Aan het proces van afvalverwerking tornt het bedrijf volgens Corijn niet.

Duidelijk is in elk geval dat de branden in het weekend te laat zijn ontdekt. ,,In de PMD-hal was tijdens het uitbreken van de brand niemand. Ook op de afvalbuffer, bovenop de stort, was niemand toen er brand uitbrak. Als mensen tijdens werkuren iets zien dampen, kan je meteen maatregelen nemen. Dan is het klaar, zonder dat de brandweer erbij hoeft te komen."

Maatregelen

Attero heeft inmiddels maatregelen genomen om het risico op branden te verminderen. ,,Buiten kantoortijden rijdt een blusauto rond, die continu patrouilleert en meteen kan blussen." Daarnaast loopt een experiment met infraroodcamera's: elke dag monitoren die 24 uur lang of er iets verandert in de warmte-ontwikkeling.

De camera's worden volgens Corijn voortdurend uitgelezen. Daarnaast ligt naast de stortplaats een bult zand om meteen af te kunnen dekken bij rookontwikkeling en stopt het personeel 's middags eerder met werken om de compactor het werk te kunnen laten doen. ,,De compactor stampt alles aan, zodat er geen lucht bij kan komen."

Bij de laatste brand, van afgelopen zondag, was wel personeel aanwezig: voordat de sprinklerinstallatie in de fabriekshal aansloeg werd al geblust. De brand was snel onder controle. Met de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) werkt Attero aan een veiligheidsplan, waarin afspraken over de verschillende verantwoordelijkheden bij brand zijn vastgelegd.

Biomonitoring

Ook boerenbelangenorganisatie LTO Noord en Attero zijn weer met elkaar in gesprek om te praten over herinvoering van de biomonitoring: een manier om uitstoot te meten op gewassen. ,,Goede gesprekken, maar we zijn het niet eens over het nut van het systeem", zegt LTO-voorman Jan Bloemerts. De gesprekken worden na de zomer vervolgd. LTO voelt zich gesteund door provinciale staten, die onlangs unaniem een motie aannamen om de biomonitoring in ere te herstellen.

,,We willen een goede buur zijn", stelt Corijn. ,,Tegelijk zijn we een afvalverwerker, ik weet zeker dat we weer een keer brand gaan krijgen." Het bedrijf zegt er alles aan te doen om dat te voorkomen. De komende maanden moet blijken of dat lukt.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.