Aubade overrompelt smid (87) die gas terugneemt

Ver na zijn pensioen gaat smid Lucas Masselink (87) het rustiger aan doen. The Sweel Singers brachten een aubade.

,,Een ding is zeker in Zweeloo: er komt altijd rook uit de schoorsteen van de smederij.’’ De uitspraak vrijdag van Joop Timmer van de Boermarke Zweeloo gaat al 120 jaar op in het dorp. Misschien in de toekomst iets minder vaak, want smid Masselink heeft zich voorgenomen het wat rustiger aan te doen. Voor wat het waard is.

Om hem te bedanken brachten The Sweel Singers een aubade bij de smederij. Masselink was even weggelokt bij het smidsvuur om hem te verrassen. Dat lukte maar al te goed. ,,Je bent de vaandeldrager van een rijke traditie die vroeger zo gewoon was in Drenthe’’, prees burgemeester Bert Bouwmeester hem.

De smederij die zo geheel in een museum geplaatst kan worden heeft een speciaal plekje in het hart van Bouwmeester. ,,Ik heb een bijzonder verwantschap met dit stukje van Zweeloo, want jouw tante was mijn oma’’, zei Bouwmeester.

,,Ik ben overrompeld’’, zei Masselink over de aubade. De smid permitteert zichzelf haast nooit een vrije dag. Vier jaar geleden vertelde hij de krant alleen een dagje vrij te nemen met de Zuidlaardermarkt en de Zuidenveld-keuring. Helemaal stoppen doet Masselink nu zeker niet.

Vol trots liet hij een ossenpoot met hoef zien, een eindexamenopdracht van zijn vader. Al bijna 85 jaar ligt de poot op dezelfde plek in de werkplaats. Masselinks opa begon de smederij. Paarden beslaan doet Masselink nauwelijks meer, sloten en scharnieren smeden des te meer.

De flessen drank die Masselink cadeau kreeg, vormden een mooi excuus om niet meteen mee te hoeven zingen met het shantykoor. ,,Pas als ik dit hier op heb’’, wees Masselink de uitnodiging lachend van de hand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.