Autoschade door rondvliegend gruis op de A28

Aline (26) uit Groningen schrok zich kapot toen ze woensdag over de A28 naar haar werk in Veenhuizen reed. Zoveel steentjes vlogen er in het rond. ,,Ik dacht eerst dat het hagelde. Zo hard tikte het.’’ Haar auto zit onder de steenslag.

Schrikken

Rijkswaterstaat heeft gisteren herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de A28 en heeft split over de weg gestrooid. Automobilisten tussen Haren en Vries hoorden dat woensdag tegen hun auto spatten. Tientallen ongeruste automobilisten hebben bij Rijkswaterstaat melding gedaan van het rondvliegende gruis.

Volgens Rijkswaterstaat kan het verder geen kwaad. „Dit is heel normaal, het gebeurt altijd als er ergens nieuw asfalt ligt. Het geeft wat tikken tegen de auto, daar kunnen mensen van schrikken’’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Schade

,,Dat is onzin’’, zegt Aline. Toen ze bij haar werk uitstapte schrok ze toen ze de schade zag. ,,In mijn motorkap en voorruit zitten allemaal witte putjes van de steenslag.’’ Maarten, ook uit Groningen, moest voor zijn werk naar Zwolle en reed ook door ‘de splitregen’.

Voor Maarten en Aline is het extra zuur. Maarten heeft sinds een half jaar een nieuwe voorruit. ,,Die kan ik nu weer laten vervangen. Gelukkig heb ik het bonnetje nog als bewijs.’’ En Aline heeft onlangs haar auto opnieuw in de lak gezet en gepoetst om de drab van de vorige keer eraf te krijgen.

Bij eerdere werkzaamheden liet na een hoosbui namelijk de teerlaag los. De plakkerige drab was lastig van de auto’s af te halen. Ruim 2600 automobilisten dienden daarop een schadeclaim in om hun auto te poetsen.

Snelheid

Aline haar collega Nick (33) had ook last van het gruis en heeft melding gedaan bij Rijkswaterstaat. ,,Ze gaven aan dat het gruis loslaat doordat automobilisten te hard rijden.’’ Op het traject geldt namelijk een snelheidslimiet van 90 kilometer per uur. ,,Mooi is dat, zelf heb ik mij wel aan die snelheid gehouden. Ik word nu de dupe van mensen die harder rijden.’’ Bovendien geldt volgens Aline dat het snelheidslimiet niet voor het hele stuk waar gruis ligt.

Rijkswaterstaat herkent zich niet in de klachten van de automobilisten. „Volgens onze weginspecteurs was het allemaal goed. We gebruiken deze methode al jaren, en we hebben er nooit problemen mee.”

Strop

Aline, Nick en Maarten balen flink en gaan een schadeclaim indienen. Aline: ,,Ik denk dat dit een nog grotere strop gaat worden. Dit keer komen ze er niet van af met alleen een poetsbeurt.’’ Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat kunnen zij en andere gedupeerden melding doen bij het schadeloket.

Morgen en overmorgen

Woensdagavond zal op het traject overtollig gruis worden opgeruimd. De asfalteerwerkzaamheden gaan woensdag- en donderdagnacht nog wel verder. Automobilisten kunnen dus op donderdag- en vrijdagochtend een zelfde situatie verwachten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.