'B en W verdienen aan komst asielzoekers in Echten'

Burgemeester en wethouders van De Wolden moeten niet beslissen over het asielzoekerscentrum in Echten. Ze worden er financieel beter van.

Deze aantijging komt van directe omwonenden van het beoogde azc op het terrein van recreatiepark Van Harte in Echten. Ze hebben een burgerinitiatief gevormd en roepen de gemeenteraad op komende donderdag stelling te nemen tegen de wijze waarop het collegebesluit tot stand is gekomen.

Wat is er aan de hand?

Wat is er volgens de mensen achter het burgerinitiatief aan de hand? De Wolden telt momenteel 23.749 inwoners. Als er 314 vluchtelingen bijkomen, het maximale aantal dat het college verbindt aan de komst van het azc, dan passeert De Wolden de grens van 24.000 inwoners en dat betekent dat burgemeester en wethouders in een hogere salarisschaal komen. De burgemeester krijgt er dan ruim 600 euro per maand bij en de wethouders bijna 400 euro.

Standvastig

Volgens Remco van der Wilt, initiatiefnemer en spreekbuis van de omwonenden, houdt het college ‘onvoorstelbaar standvastig’ vast aan het aantal van 314. Hij en zijnen suggereren dat het B en W vooral om het extra salaris is te doen. Bij een instroom van 60.000 vluchtelingen, die gelijkmatig over de Nederlandse gemeenten worden verdeeld, zou De Wolden slechts 85 mensen moeten opvangen, zo hebben zij berekend.

,,De vraag is of burgemeester en wethouders deze beslissing kunnen nemen, omdat ze een persoonlijk financieel belang hebben bij het toestaan van 314 opvangplaatsen.’’ Hij stelt voor een commissie van omwonenden en raadsleden te vormen die de besluitvroming onderzoekt en rapporteert aan gemeenteraad en samenleving.

Van de gekke

Burgemeester Roger de Groot neemt op ferme wijze stelling tegen de aantijging. Hij vindt het van de gekke dat de integriteit van het college in twijfel wordt getrokken. ,,Het inwonertal heeft nooit een rol gespeeld. Het aantal van 314 mensen is een theoretisch aantal. Het hoeven er niet zoveel te worden. Bovendien worden asielzoekers pas op termijn meegerekend als inwoners van De Wolden. Daar komt bij dat onze gemeente uit zichzelf groeit en blijft groeien. Ook zonder vluchtelingen passeren we binnen afzienbare tijd de grens van 24.000 inwoners.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.