Basisschool De Rank in Roden komt met de schrik vrij bij brand gymzaal

Van de gymzaal is bijna niets meer over. Foto DvhN

De afgebrande gymzaal op de hoek van de Kamplaan en de Floralaan in Roden stond pal naast gbs De Rank. Toch is de school met de schrik vrij gekomen en konden de lessen maandagmorgen gewoon doorgaan.

De brand in de nacht van zondag op maandag legde de gymzaal geheel in de as en er kwam erg veel rook vrij. Schooldirecteur Jolande Verbree is goed te spreken over het doortastende optreden van de gemeente Noordenveld.

Alles was pijlsnel geregeld

„Nog voor de kinderen naar school kwamen, is alles geregeld”, zegt zij. „De elektriciteit was weer aangesloten, de ventilatie was getest en in orde en er waren hekken geplaatst op het schoolplein, om de afgebrande gymzaal af te zetten.”

De school maakte elke dinsdag gebruik van de gymzaal. „We zijn meteen met de gemeente in gesprek gegaan over een oplossing. Die hebben we nog niet helemaal gevonden, maar er zijn meer gymzalen in Roden.” De gemeente heeft inmiddels het gebruik van sporthal De Hullen aangeboden. loading

Sporenonderzoek

Terwijl de politie maandagmiddag sporenonderzoek verricht, medewerkers van netwerkbedrijf Enexis technische werkzaamheden verrichten en anderen alvast enkele sloopwerkzaamheden verrichten, praten enkele buurtbewoners op straat na over de schrik van de afgelopen nacht.

„Om half een is hier nog iemand langs gelopen, maar die heeft niets gezien. Om een uur sloegen de vlammen uit het dak”, vertelt een meneer. „Ik denk dat in dat half uur de ramen zijn gesprongen en dat er zuurstof bij is gekomen.” Enkele buurtbewoners moesten enkele uren vanwege de rookontwikkeling hun huis verlaten, zo blijkt.

Voor wat betreft de oorzaak van de brand liggen alle scenario’s nog open, verklaart een woordvoerder van de politie. Ook brandstichting is niet uitgesloten. De politie heeft de zaak dan ook in onderzoek.

Nieuwe vloer

De gymzaal is eigendom van de gemeente Noordenveld. Behalve De Rank maakte ook een sportschool er gebruik van, aldus een woordvoerder van de gemeente. Noordenveld probeerde een jaar of vier geleden geleden de gymzaal te verkopen . Dit bleek echter niet mogelijk, omdat er nog gebruikers voor de zaal zijn en omdat er een nieuwe vloer in moest.

Inmiddels is die nieuwe vloer er voor 30.000 euro in gelegd, vertelt de woordvoerder. Deze investering kan dus als verloren worden beschouwd. „We weten nog niet wat we met deze locatie gaan doen”, zegt de woordvoerder. „Daarvoor is dit allemaal nog veel te pril.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe