Bataljon Havelte in vijf landen actief

Militairen van het 45 pantserinfanteriebataljon uit Havelte zijn momenteel in vijf landen actief. Reden voor commandant Henk Ouwehand om maandagmiddag een internationaal appel te houden. Met hulp van Skype.

In Irak traint het Havelter bataljon Iraakse en Koerdische strijders in de hun strijd tegen IS. In Noord-Afghanistan adviseren de Nederlanders leger- en politiefunctionarissen. Op Curaçao zijn 160 mannen en vrouwen uit Havelte gestationeerd voor verdediging en bijstand op de Nederlandse Antillen. En deze week oefent het pantserinfanteriebataljon in Estland met NAVO-bondgenoten. Daarnaast zijn de militairen ook in eigen land bezig met trainingen.

Het komt niet vaak voor dat een bataljon op vijf fronten tegelijk in de wereld actief is. Vandaar dat commandant Ouwehand maandagmiddag voor een groot scherm een speciaal internationaal appel hield. Via Skype zocht hij contact met zijn manschappen verspreid over de wereld. ,,Dit onderstreept onze internationale samenwerking. We kunnen ons zelf op de schouder kloppen, want hier wordt het brood gebakken, ligt het zwaartepunt van de landmacht.”

Deze samenwerking staat ook de komende twee dagen centraal tijdens de Landmachtdagen. Dinsdag bezoeken militairen honderden basisscholen in ons land om over hun werk (in het buitenland) te vertellen. Woensdag is de landmacht in negen steden aanwezig om demonstraties te geven. Zo geven de verkenners uit Havelte een demonstratie bij schouwburg Ogterop in Meppel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.