Hendrik Gommer maakt met zijn camper een ‘bedevaarttocht’ langs de hunebedden in Europa. Het resultaat: de reeks Mythische Stenen.

Hij is gebiologeerd door hunebedden, zegt hij zelf. Hendrik Gommer (54) uit Zuidhorn is auteur van de boekenreeks Mythische Stenen . Gommer – wetenschapper van beroep – wandelt een rondje om zijn favoriete hunebedden: de D19 en D20 in Drouwen. Twee redelijk volledige hunebedden, eentje mét stenenkrans en eentje zonder.

Voor zijn boeken – waarin hij zijn campertocht langs alle hunebedden in Europa beschrijft – heeft Gommer inmiddels een hoop megalieten gezien, maar deze hunebedden in Drenthe hebben een speciale herinnering. Als vierjarig jochie klauterde hij graag op dit ‘bed van de reuzen’, waar zijn vader – ook gefascineerd door hunebedden – regelmatig met zijn kinderen naartoe ging.

Prehistorische tempels

In 2015 begon Gommer aan wat hij noemt zijn ‘bedevaarttocht’ langs de hunebedden. Nadat hij zijn baan verloor en een burn-out kreeg, besloot hij zich vast te bijten in deze prehistorische monumenten. „Ik weet ook niet waarom hunebedden”, vertelt Gommer, die biologie, godsdienstwetenschappen én rechten studeerde. „Misschien omdat ik het als kind al leuk vond. Misschien omdat het raakvlakken heeft met mijn studies, godsdienst bijvoorbeeld. Het gaat hier immers om prehistorische tempels, waar de mensen uit de trechterperiode hun voorouders eerden.”

Het avontuur bracht Gommer in elk geval veel. Behalve prachtige campertertochten door Drenthe, Denemarken en Duitsland, en straks ook Zweden en Noorwegen, heeft het hem geholpen problemen in het huidige leven te relativeren.

Functie

Hoe? Simpelweg door zich te verdiepen in wat mensen 3000 jaar voor Christus deden. Daarnaast deed hij allerlei kennis op. „Er is natuurlijk van alles over geschreven. Maar ik doe de ontdekkingsreis opnieuw. In mijn boek beschrijf ik de theorieën die er al zijn, maar ook wat ik zelf voor ideeën heb.”

Zo is een belangrijk vraagstuk voor Gommer wat de exacte functie van het hunebed is geweest. Archeoloog en ‘vader van de hunebedden’ Albert van Giffen stelde al eens dat er honderden mensen in de hunebedden begraven moeten zijn geweest, omdat er heel veel potscherven zijn gevonden. „Maar dat geloof ik gewoon niet”, zegt Gommer, terwijl hij op de hunebedden in Drouwen wijst. „Zoveel ruimte was er nou ook weer niet. Zelf denk ik dat ze de scherven gebruikten om de grond droog te houden. In de hunebedden in Denemarken deden ze dat ook, maar dan met verbrand vuursteen.”

Meerjarenplan

Bewijzen kan hij het niet, maar in zijn boekenreeks neemt hij de lezer mee in deze gedachtespinsels over de hunebedden, en nodigt hij uit mee te denken. Van de 52 in Drenthe naar de 2500 in Denemarken. Er zijn er tienduizenden te vinden in Europa, van Zweden tot Zuid-Spanje aan toe. De hunebedtocht is dan ook een meerjarenplan. Van elke regio of van elk land in Europa is Gommer van plan een boekje uit te brengen. Op dit moment liggen er boekjes over Nederland, Denemarken en Duitland.

Wie dacht dat hunebedden uniek zijn voor Europa heeft het overigens mis. Het hunebed, ook wel ‘dolmen’ genoemd, blijkt een wijdverspreid fenomeen. Zelfs in Jordanië en Korea zijn hunebedden te vinden, maar Gommer heeft op dit moment nog geen plannen daar naartoe te reizen.

Wel heeft hij, na wat hij tot nu toe heeft gezien, één conclusie kunnen trekken: nergens zijn alle bestaande hunebedden zo goed onderhouden als in Drenthe. „Drenthe is een compleet openluchtmuseum.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe