Bedreiger burgemeester Hoogeveen krijgt waarschuwing

,,Het was geen doodsbedreiging, maar een gefrustreerde losse flodder”, zei een verdachte (45) uit Den Haag maandag voor de politierechter in Assen.

‘Een kogel door de kop’, schreef de man in februari op Facebook onder een nieuwsbericht waarin burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen het opnam voor asielzoekers. Loohuis vond het zo bedreigend dat hij aangifte deed bij de politie.

De Hagenaar verklaarde maandag bij de rechter dat hij niet de bedoeling had om de burgemeester angst aan te jagen. ,,De tekst schreef ik in een opwelling op een besloten Facebook-groep. Ik heb het geplaatst en was het eigenlijk na tien minuten weer vergeten.” De verdachte vond dat zijn woorden absoluut niet opgevat moest worden als een doodsbedreiging. ,,Anders had ik wel geschreven: ‘Ik schiet een kogel door zijn kop’.”

De Hagenaar was naar eigen zeggen stomverbaasd toen hij door de politie werd opgepakt. ,,Dit valt toch gewoon onder vrijheid van meningsuiting. Ik heb toch het recht om te zeggen wat ik vind.” In zijn eerste verklaring bij de politie zei hij dat de burgemeester in zijn ogen een landverrader was die in de oorlog door een vuurpeloton zou zijn neergeschoten.

De officier van justitie eiste een werkstraf van veertig uur. ,,Voor de burgemeester was moeilijk in te schatten wie er achter het bericht zat. Hij kende deze man niet. Daarom was hij echt bevreesd.” De politierechter vindt dat dat de verdachte grenzen heeft overschreden. Zijn woorden vallen volgens de rechter niet onder vrijheid van meningsuiting. . Een waarschuwing, in de vorm van een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur, vond de rechter voldoende. Naar zijn oordeel was de man niet van plan om de burgemeester echt wat aan te doen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.