Bedreigingen en intimidaties aan adres Herinneringscentrum Kamp Westerbork: wandeltocht nacht van Vluchteling afgelast

De wandeltocht van de Nacht van de Vluchteling die vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar Groningen zou worden gehouden, is afgelast. Reden: aanhoudende bedreigingen en intimidaties.

Volgens de organisatie is de impact op de ‘deelnemers en vrijwilligers te groot’.

Het besluit tot afgelasting is genomen na overleg tussen de organiserende partijen Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ook de politie en burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe zijn betrokken. Volgens de organisatie zijn aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork de reden.

Westerbork begonnen als vluchtelingenkamp

Vrij snel na de bekendmaking dat Kamp Westerbork een startpunt zou worden van de tocht werd er flink gereageerd. Dat ging met name op sociale media op nogal forse wijze.

Mensen die reageerden noemden het onbegrijpelijk dat het herinneringscentrum zich voor deze tocht leende. Het kamp was nota bene in de oorlog gebruikt als doorvoerhaven naar de Duitse vernietingskampen. Toch is Kamp Westerbork ooit opgezet als vluchtelingenkamp, tachtig jaar geleden (dus voor het begin van de Tweede Wereldoorlog). Pas in 1942 werd het door Duitsers ingezet als vertrekpunt naar vernietingskampen.

Kritiek Joodse gemeenschap

Eerder werd er vanuit de Joodse gemeenschap met verbijstering gereageerd op de locatie die is uitgekozen als startpunt voor de Nacht van de Vluchteling: Westerbork. De sponsortocht zou eigenlijk finishen in Groningen. ,,De nagedachtenis aan de Holocaust dient niet te worden ingezet voor andere zaken’’, zei Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg toentertijd.

De politie Noord-Nederland wil niks zeggen over de aard van de bedreigingen, vertelt Paul Heidanus. ,,Of waar die zijn geuit. Dit om er voor te zorgen dat de daders daarmee geconfronteerd kunnen worden." Er is aangifte gedaan, vertelt Heidanus. De bedreigingen en intimidaties worden onderzocht.

,,De uitlatingen over en tegen de organisatie van een dergelijke herdenking zijn volstrekt ontoelaatbaar", laat Sander Groenewoud, teamchef politie Zuidwest Drenthe weten. ,,W e gaan onderzoek doen naar de uitlatingen en uiteraard naar degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Het valt te betreuren dat de organisatie zich genoodzaakt heeft gevoeld om het evenement af te lasten."

Onbegrijpelijk

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling noemt het diep triest dat Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren.

Ook directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is teleurgesteld. ,,Dat het anno 2019 niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren.” Burgemeester Damsma begrijpt het besluit. ,,Het is wel onbegrijpelijk dat dit noodzakelijk is.”

De bijna vierhonderd lopers die zich voor de route Westerbork-Groningen hadden opgegeven, kunnen op 15 juni starten vanuit een van de andere vier locaties van de Nacht van de Vluchteling: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Nijmegen.

menu