Vakantiepark Het Land van Bartje wil het nummer 1 vakantiepark van Drenthe worden. De concurrentie zit niet stil. Dus stak het park 2,2 miljoen euro in nieuwe faciliteiten.

Landelijk Landal-mascotte Bollo en bobo’s uit de politiek en bedrijfsleven stonden eigenlijk eind vorig jaar al geboekt voor de openingsplechtigheden, maar het ritje in de paardentram was niet coronaproof. Vrijdag kregen ze na vier maanden de herkansing.

Buiten spelen

Provinciaal bestuurder Henk Brink en wethouder recreatie van Borger-Odoorn Nynke Houwing lieten dat feestje niet aan zich voorbij gaan. Ook zij konden weer even buiten spelen.

De VVD’ers pookten elkaar als jonge kinderen op om de nieuwe pumptrack, een hippe crossbaan voor stuntfietsen en andere niet gemotoriseerde tweewielers, zelf uit te testen. Uiteindelijk stuurde alleen Brink, een paar weken na zijn eerste rit ter paard, het klein fietsje behendig over de hellingen. Onder applaus van een opgeluchte Houwing.

loading

Volgeboekt

Vooral jonge kinderen profiteren van de opknapbeurt rondom de entree van het park. Naamgever en lokale volksheld Bartje pronkt Bollo er op dit park ruimschoots uit. Zijn beeltenis prijkt op de gevels van de in oppervlakte verviervoudigde binnenspeelplaats.

Hoewel er tijdens de opening niet bespaard is op ballonen, drankjes en festiviteiten zijn er wel wat zorgen over de andere uitbreidingsplannen van het park. Slechts een derde van het plan is nu klaar. Het vervolg zit in het in 2010 aangekochte omliggend terrein waar 40 nieuwe vakantiehuisjes bovenop de huidige 400, paardenstallen en recreatieve opsmuk moeten verrijzen.

loading

Burentwist

Dat was tegen het zere been van omwonenden die vrezen voor een forse aanslag op de unieke natuur in de buurt. De lokale politiek sprak meerdere malen over de burentwist tussen bewoners uit Ees en het vakantiepark. De gemeenteraad koos in meerderheid, zei het met een fikse extra lijst met spelregels, de kant van de laatste. 17 gezinnen uit Ees namen daarmee geen genoegen en schakelden de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, in.

Die had vorig jaar al uitspraak moeten doen, maar heeft dat nog niet gedaan. Parkmanager Inge van der Greft heeft vertrouwen in die uitspraak en vindt haar plannen zeker geen aanslag op de omliggende natuur. „Kijk om je heen, wij brengen juist groen terug in al onze plannen.’’

loading

Capriolen

In afwachting van de uitspraak van de rechter blijft Het Land van Bartje wensen afvuren. Directeur Jeroen Mol van Landal bracht als cadeau voor de eerste franchise van het vakantieparkimperium vijftig bomen mee voor het park. Maar de oren spitsen vooral toen wethouder Houwing sprak over het fietspad net buiten het park.

„Die moet eigenlijk breder’’, vindt parkbaas Van der Greft. „Dan kunnen onze bezoekers op alle soorten fietsen de gemeente verder in. We maken vanuit hier voor jaarlijks 80 duizend bezoekers toeristenbelasting over. Daar zien we graag wat voor terug.’’ Wethouder Houwing snapt die wens laat ze weten in haar feestelijke toespraak. „Tot een aantal jaren geleden was het allemaal heel lastig om een fietspad door het bos te verbreden, maar er gaan steeds meer seinen op groen.’’

Hoewel ze een stuntrit op de nieuwe crossbaan vandaag ternauwernood wist te voorkomen, oogstte die bijdrage minstens net zoveel applaus als de soepele capriolen van haar provinciale collega Henk Brink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe