Begraven in Hoogeveen wordt minder duur

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Hoogeveen wil dat de tarieven voor begraven vanaf 2017 worden verlaagd met minimaal 20 procent.

In de begrotingsvergadering van donderdag dienen CDA, Gemeentebelangen, SP, PvdA, VVD en ChristenUnie een motie in. Die was al eerder in deze krant aangekondigd.

Het afgelopen jaar kregen de Hoogeveense raadsleden veel klachten over begraven in Hoogeveen. Behalve gemor over het onderhoudsniveau, wordt er vooral geklaagd over de tarieven. Bij burgers bestaat onduidelijkheid over de verplichtingen die zijn aangegaan. De partijen willen de situatie verbeteren.

In de motie wordt voorgesteld om de tarieven voor begraven vanaf 1 januari 2017 te verlagen met minimaal 20 procent. ,,Ook is het zeer gewenst om de informatie en voorlichting over de aankoop van een graf en het tarief van begraven te verbeteren’’, stellen de indieners. ,,Het moet duidelijk zijn welke verplichtingen worden aangegaan en wat er gebeurt als het grafrecht verstreken is.’’

Rechthebbenden van graven die in 1995 voor twintig jaar zijn uitgegeven, zijn door de gemeente gevraagd of ze deze rechten willen verlengen. De tarieven zijn in vergelijking met 1995 hoger, omdat de tarieven nu veelal kostendekkend zijn. Dit kan voor mensen financiële problemen opleveren, stellen de partijen.

,,Ook weten mensen soms niet dat de gemeente uitgaat van twee graven boven elkaar. Als mensen naast elkaar begraven willen worden, kan het gebeuren dat ze voor vier graven moeten betalen’’, schrijven CDA, Gemeentebelangen, SP, PvdA, VVD en ChristenUnie.

De partijen vragen de gemeente met de motie om maatwerk te leveren voor inwoners die door de aankoop van een of meer graven in financiële problemen zijn gekomen. ,,Op veel plaatsen zijn vrijwilligers bereid om een bijdrage te leveren aan het onderhoud van begraafplaatsen. De gemeente kan hen faciliteren om het onderhoudsniveau van begraafplaatsen op een hoger niveau te brengen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.