Harry Omlo, eigenaar van de Bruna aan de Langestraat.

Begrip voor winkeliers in Klazienaveen die ook tijdens lockdown open willen: 'We moeten wel een signaal afgeven, voordat iedereen hier omvalt'

Harry Omlo, eigenaar van de Bruna aan de Langestraat. Foto: Jan Anninga

Winkeliers in Klazienaveen die ondanks de lockdown hun deuren willen openen, kunnen op veel begrip rekenen van winkelend publiek. Toch hopen de ondernemers dat de ‘protestactie’ uiteindelijk niet nodig blijkt.

De Handelsvereniging in Klazienaveen is deze dagen heet nieuws: in heel Nederland is aandacht voor de actie van de winkeliers die niet langer willen stilzitten en op 2 maart de deuren openen. Verbod of geen verbod.

Nood is hoog

„We willen hier eigenlijk helemaal niet tegen de regels in gaan”, zegt Harry Omlo, eigenaar van de Bruna aan de Langestraat. „Maar we merken aan elkaar dat de nood op dit moment té hoog is. We moeten wel een signaal afgeven, voordat iedereen hier omvalt.”

Klanten die bij Omlo een bestelling komen ophalen, wachten netjes voor het stoplicht dat bij de ingang staat. Een groen licht geeft aan dat iemand de winkel in mag, bij een rood licht is het eerst wachten geblazen, tot iemand de winkel verlaat. „We doen er alles aan om het veilig te houden en ik ben ervan overtuigd dat we daarin gaan slagen”, zegt Omlo. „Dat hebben we voor de lockdown al bewezen.”

‘Trek de boel gelijk’

Het winkelend publiek dat op maandagochtend bestellingen ophaalt in de straten van Klazienaveen, heeft voor het overgrote deel begrip voor de actie. „Ik vind dit een heel goede zaak”, zegt Naomi die net een paar mondkapjes heeft afgerekend bij Trekpleister. „Dat trekt de boel een beetje gelijk. In de winkels die nu open zijn is het hartstikke druk, het is beter om alle winkels open te gooien en dan, bijvoorbeeld, maximaal drie mensen tegelijk naar binnen te laten. Dan denk ik dat het niet onveiliger wordt dan het nu is.”

Een langslopende, wat oudere meneer knikt. „Laat ze de winkels maar open gooien! Rutte hoeft niet alles te bepalen, dat kunnen wij hier zelf wel. Beetje afstand houden, mondkapje op, dan komt het helemaal in orde.”

Toch zijn er ondernemers die zich liever wat afzijdig houden van de actie. Met hun naam in de krant willen ze liever niet en in de groepsapp van de winkeliersvereniging houden ze zich liever stil, uit angst als spelbreker te worden gezien. Ook in Nieuw-Amsterdam houden ze voorlopig de deuren dicht: de winkeliersvereniging heeft laten weten niet achter de actie te staan, zegt Omlo.

Tegengeluiden

„Zij vinden het onverantwoord en dat standpunt snap ik heel goed”, legt hij uit. „Maar ik bel ze nog wel om uit te leggen dat wij alles absoluut veilig willen houden. We worden geen reldorp.”

Omlo, toevallig ook Statenlid voor JA21, hoopt vurig dat de politiek nog iets doet voordat het 2 maart is. „Misschien brengt onze actie wat teweeg en daalt het besef in dat winkels écht weer open moeten. De stapeling van maatregelen gaat maar door, maar het effect blijft uit. Volgens mij moeten we weer even terug naar de basis en alles een beetje proportioneel houden.”

En voor wie twijfelt: als deze schreeuw richting de politiek niet helpt, gaan de winkels in het dorp over twee weken écht open. „Ik ken de Klazienaveners een beetje, die trekken de keutel niet zomaar in. En die boete van 4.000 euro? Dat zien we dan wel weer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu